Ще ни пердашат като куче на село: УЕФА ни прати в по-горна група на Лигата на нациите

648
Англичаните на едно място да стоят

УЕФА взе решение да промени формата на Лигата на нациите за второто издание на турнира, което ще стартира през септември 2020-а.

В миналото издание, което бе дебютно за надпреварата, отборите бяха разделени в четири различни лиги (А,В,C,D). Първите две с по 12 отбора, една с 15 и една с 16.

Европейската футболна централа прецени, че това не е най-удачният вариант и внесе промени във формата.

Вече ще има три лиги от по 16 отбора, и една със седемте най-слаби национални състави на континента.

При това разпределение България попадна във втората по сила Лига В.
Родният национален тим намери място в нея благодарение на доброто си представяне в турнира преди година, когато завърши на второто място в групата си.

Така България е заедно с отборите на: Русия, Чехия, Словакия, Турция, Сърбия, Румъния, Уелс, Австрия, Ейре, Северна Ирландия, Норвегия, Финландия, Унгария, Израел и Шотландия.

По време на жребия през март, тези отбори ще бъдат разпределени в 4 групи по 4 отбора, които ще изиграят по два мача всеки срещу всеки на разменено гостуване (общо 6 двубоя за всеки тим). Победителят печели промоция за Лига А, последният изпада в Лига С.

Предстоящото издание на Лигата на нациите ще има и роля в класирането за Мондиала в Катар през 2022-а, но от УЕФА все още не са избистрили каква точно да е тази роля.

Ясно е обаче, че при всички положения това ще важи само за топ отборите на континента, които са в Лига А.

Лигата на нациите обаче има сериозно влияние в класирането за Европейските първенства.

Такъв е случаят и за Евро 2020, където 16 тима ще получат втори шанс, ако се провалят в квалификациите.

България по всяка вероятно ще е един от тези 16 тима благодарение на второто място в групата преди година, когато останахме зад Норвегия, но изпреварихме Кипър и Словения.

От развоя на квалификационните групи за Евро 2020 тепърва ще се изясни с кои отбори ще трябва да играе плейофи България.

С оглед ужасното ни представяне в квалификациите, тези плейофи ще бъдат единственият ни шанс да се доберем до първи голям форум от 16 години насам.

Коментари