Лондон готви удар по Абрамович, а Челси е заложник – дължи му 2 млрд. долара

1878
Абрамович Челси

Лондон ще наложи санкции на руски бизнесмени с активи във Великобритания като част от атаката с икономически удари срещу страната. За това съобщи и премиерът Борис Джонсън, а в чисто спортен аспект, първите два футболни клуба, които могат да усетят финансово ефект от такива наказания, са Манчестър Юнайтед и Челси.

„Червените дяволи“ вероятно ще бъдат принудени да прекратят взаимоотношения с един от най-големите си спонсори „Аерофлот“, по договора с който получават по около 10 милиона лири годишно. контрактът е до края на 2023 г., не е почти сигурно, че ще бъде анулиран с незабавен ефект.

Челси има далеч по-сериозни притеснения, защото от 2003 г. е собственост на Роман Абрамович, срещу когото персонално Лондон планира сериозни санкции, алармира Корнер.

В четвъртък темата бе обсъждана в британския парламент, като депутатът Крис Брайънт обяви, че е видял с очите си документа от 2019-а, с който на Абрамович е забранен достъп до Обединеното кралство и всякакви бизнес начинания там.

Издаден е от „Даунинг Стрийт 10“ и е подкрепен с подписа на Джонсън.

Членът на лейбъристката партия попита директно премиера защо тази приета заповед не е влязла в сила досега. Вероятно това ще се случи при настоящата ситуация.
„Със сигурност мистър Абрамович, един от най-приближените хора на Путин, няма да има възможност повече да притежава отбор в нашата държава, нали така?!“, запита Брайънт.

Въпросът още е без отговор, а самият депутат разкри, че ситуацията е особено деликатна, защото Челси реално е превърнат в заложник на руския олигарх, а едновременно с това е и нещо като „индулгенция“ за него. Нещо като спасителен план за руснака, ако бъде подгонен от британските власти.

Оказва се, че Абрамович е оформил цялата си инвестиция от около 2 милиарда долара в клуба за тези 19 години като заеми. Тоест – Челси дължи на Роман два милиарда лири и ако той си ги поиска, преследван от правителството да се изтегли изцяло от Острова, клубът остава в пълна невъзможност да оперира.

За почти две десетилетия Абрамович построи изцяло нова база на „сините“ в Кобам, на юг от Лондон, даде за звезди над 1 милиард британски лири като трансферни суми и спечели с клуба всеки възможен трофей, който можеше да спечели.

Британската секция на бизнес медията „Форбс“ твърди, че Челси в момента е със стойност на финансовия пазар около 3.2 милиарда долара. Но ако се стигне до продажба, няма кой в момента да извади такива пари накуп за актуалния европейски шампион.

Още повече, че ще трябва да се плаща и на самия Роман, ако той го поиска.

Коментари