Ужасна вест! Падането на Атанас Скатов е било фатално

1680
Атанас Скатов

Падането на Атанас Скатов под К2 (8611 метра) е завършило фатално. Тази новина първо разпространи пакистанският журналист Джамил Нагри в профила си в Twitter, а след това тя се появи и на други места, като стана ясно, че тялото му е намерено.

Българският алпинист изчезна на слизане от височинен лагер 3 към базов лагер, а в издирването му бе включен и военен хеликоптер поради спецификата на терена, съобщава Корнер.

“Участникът в зимна експедиция на К2, г-н Атанас Георгиев Скатов от България, който падна при слизане от лагер 3, бе обявен за мъртъв”, пише Нагри.

Тялото на Скатов е било намерено от издирващите го шерпи и е транспортирано към Скарду.

42-годишният българин направи неуспешна атака на втория най-висок връх в света снощи. За него това бе експедиция №21 в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на роденият в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Скатов вече бе покорил Седемте върха (Seven Summits) – най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Коментари