Григор Димитров и Берберян получиха милиони от бедна България, а какво й върнаха

683

Вярно е, че живеем в консуматорски времена. Вярно е също така, че държавата ни е скромна откъм финансови ресурси, но щедра откъм плодородие и таланти. За жалост плодовете, които родината ни инвестира в някои таланти, се оказаха гнили, пише в свой коментар за „Блиц“ Ивайло Крачунов. Откъм благодарност.Григор Димитров: Знам къде сбърках, болезнено еГригор Димитров бе крайно разочарован от отпадането си на Откритото първенство на Австралия. Българи…Jan 20 2019bgsport.net

Веднъж вече писах, че страната ни е инвестирала 1 500 000 лева (750 000 евро) в Григор Димитров. И не напразно, защото Григор се превърна в най-успешния ни тенисист и донесе много слава на България по цялото земно кълбо. В същото време да си голям тенисист, означава и голяма отговорност. Преди всичко към твоето семейство и хората, които са ти помогнали да стъпиш на върха.

В това число нашата тенис федерация и общественост. Как се отплати Гришо за финансовото доверие, което получи от отечеството си? От 4-те ATP-турнира в София участва само веднъж през 2017 година и публиката го благослови! Зала „Армеец“ се превърна в страшен юмрук, който се стоварваше в лицата на съперниците му, а него вдигна във въздуха.

Тенисът живна, а в школите започна наплив на деца, голяма част попили от харизмата на Гришо. Приказката свърши още на следващата година, когато Григор се оплака в болки в рамото, обърна гръб на турнира в столицата, но само 3 дни по-късно се пусна на състезание в Дубай.

Тогава се понесоха слухове, че той е бил накаран от зетя на Юлия Берберян и негов мениджър Георги Стоименов да не играе в България, за да провали усилията на Федерацията по тенис и самото състезание. Разочаровани обаче останаха не само спонсорите, които бяха приготвили 500 000 евро за Григор, но и много български дечица.

Гришо поне можеше да компенсира нашите таланти като им организира един турнир на кортовете в Хасково или тези в комплекса „Малееви“, с които го свързва тясна финансово-роднинска връзка.

И докато държавата е инвестирала 750 000 евро в развитието на Григор, то вчера общинският съветник Орлин Иванов изчисли, че по 750 хиляди евро излиза на Столичната община всеки един от 15-те апартамента, с които Юлия Берберян направи заменка през 2001 г., за да получи 21 декара в Борисовата градина. На златния парцел Юлия Берберян изгради луксозния си тенис комплекс.

„Стойността е оценката на 15 панелни апартамента. Ако приемем, че тогава стойността на кв. м. е била 500 евро, 21 декара струват 10,5 млн. евро. Ако ги разделим на 15-те панелки, излиза, че всяка една панелка е оценена на 750 000 евро“, обясни Иванов. За скандалната замяна, която беше обект на съдебно преследване, е изписано много.

Ясно е също, че след 2 последователни присъди Берберян и мъжът й бяха осъдени, а след това оправдани на трета инстанция с подкрепата от близкия до Костов тогавашен председател на ВКС Иван Григоров. Дълбок поклон за Берберян за това, което е дала на българския спорт в лицето на трите си дъщери. Но и тя като Гришо (или той по неин съвет), не е организирала дори един турнир на своя си комплекс.

Григор е най-успешният ни тенисист до този момент. Не го съдя и за това, че не помага на родината си така както го правят Новак Джокович и Роджър Федерер. Но поне може да се поучи от това, което Христо Стоичков и Митко Бербатов правят за българските таланти. Не искам да си мисля, че Григор ще постъпи като Берберянката, която в замяна на апетитния терен до „София ленд“, даде няколко голи панелки.

И докато за Берберян благодарността към държавата е химера, то Гришо има още години пред себе си, в които може да се реваншира на българските деца за това, че не ги удостои с присъствието си на три от четирите турнира в София. Времето е единственият невъзстановим ресурс и няма как да бъде върнато. Нито времето, нито най-хубавото нещо на този свят – усмивката на едно дете.Най-накрая добри вести и за Григор ДимитровНай-накрая добри вести и за Григор Димитров. Най-добрият ни тенисист има сериозен повод за задоволст…Jun 17 2019bgsport.net

Коментари