След резила: Дафовска, извинете, че искаме успехи от биатлонистите, харчещи парите на нас – данъкоплатците

2364

Сензационният успех, който Екатерина Дафовска постигна в Нагано преди 20 години, продължава да ни топли. Все се надяваме, че някой ще повтори историческия й успех, но уви… олимпиадите си минават, но медалите не идват, камо ли златни. Дафовска продължава да е единствената българка, спечелила златен медал на зимни олимпийски игри. Факт е, че всички й се радват и я уважават. Тя обаче нажежи обстановката с явно необмислено изказване, след което логично мнозина й се нахвърлиха. Шефът на родната федерация по биатлон се почувства афектирана от това, че си позволихме да искаме добри резултати от биатлонистите и другите ни спортисти, които бяха на олимпиадата в Пьончан. Нашите се натоварвали с очаквания преди важни състезания и виждате ли точно заради това не можели да разгърнат потенциала си.
„Горе главата и на всички журналисти, министри и тем подобни един път да спрат с натоварените очаквания преди олимпиада!“, написа златната медалистка от Нагано`98 към публикация във „Фейсбук“ на Георги Атанасов – треньорът на Радо Янков.Голяма драма в мъжкия старт в биатлона: Йоханес Бьо с първо олимпийско злато, стабилно представяне от българитеНевероятна драма се разигра в днешното състезание на 20 км при мъжете в биатлона. Олимпийската титла…Feb 15 2018bgsport.net

Мнението, че повечето от олимпийците ни бяха туристи в Република Корея се потвърждава от резултатите, които записаха. Биатлонистите ни тотално разочароваха. Едва ли и Дафовска се е зарадвала на най-високото класиране на подопечните си – 19-ото място на Владимир Илиев в индивидуалното състезание на 20 километра. Да не говорим за щафетата ни, която стана за резил, след като беше спряна на предпоследния пост заедно с тези на Казахстан и Словакия. Най-нормалното нещо в подобна ситуация е да потърсиш вината в себе си. Защото точно Дафовска като шеф на федерацията по биатлон носи персонална отговорност за случилото се. И в подобни моменти най-нормалното нещо е журналистите да критикуват и да търсят причините за провала. Впрочем „евала“ на съгражданина на Дафовска – Радослав Янков, към когото имаше най-големи очаквания. Май само от чепелареца обаче не чухме да мрънка и да се оплаква за нещо, след като не успя да преодолее квалификацията в паралелния гигантски слалом в сноуборда.

Дафовска обаче се озова като в небрано лозе с твърденията си, че не трябвало да имаме високи очаквания към олимпийците ни. Дори министър Красен Кралев бил виновен за провала на нашите в Пьончан 2018… Тук е мястото да отбележим, че именно биатлонът е сред спортовете, получаващи най-много държавни средства. Годишният бюджет на оглавяваната от Дафовска федерация е почти 1 милион лева. Да, цял милион, и то пари от нас – данъкоплатците. Само този факт е достатъчно основание да искаме добри резултати от спортистите, харчещи парите ни. А какво стана всъщност? Оказва се, че отпусканите средства се пилеят на вятъра. Дафовска, извинете, че желаем поне малко радостни мигове от Красимир Анев и компания. Вие ни радвахте, още ни топли големия ви успех от Нагано, но да се молим подчинените ви да не са на последното място, е доста несериозно. Стига оправдания!

Димитър Апостолов
Източник: blitz.bgЗлато за Мартен Фуркад и Франция в смесената щафета в биатлона, голяма драма за бронзовото отличиеОтборът на Франция в състав Мари Дорен-Абер, Анаис Бесконд, Симон Дестьо и Мартен Фуркад спечели оли…Feb 20 2018bgsport.net

Коментари