Евгени Хаджирусев: Още от дете…

377
Евгени Хаджирусев

Той е един от скромните и безкрайно талантливи баскетболисти у нас. Никога не е имал претенцията да бъде най-великият на терена, но има характера да се превърне в едно от водещите имена в този спорт. Дори в мечтите си е скромен, иска само да се наслаждава на играта.

За първи път влиза в баскетболната зала на 8-годишна възраст. Баща му е човекът, който го насочва към спорта с оранжевата топка.

Започва баскетболния си път в отбора на БУБА баскет, а на 19 години прави дебюта си при мъжете. Носил е екипите на Левски и Берое, а днес успешно се изявява в отбора на Рилски спортист под ръководството на Людмил Хаджисотиров.

Споделя, че за него перфектен баскетболист няма, но смята, че за да бъдеш истински добър в спорта трябва характер и постоянство.

Състезателят, който казва, че независимо дали играе или не, целият му живот ще бъде свързан с баскетбол – гардът на Рилски спортист Евгени Хаджирусев, даде интервю за Топспорт.

– Кога за първи път влезе в баскетболната зала? Кой беше човекът, който те мотивира да се занимаваш с този спорт?
– За пръв път влязох в баскетболната зала на 8 години. Човекът, който ме мотивира да се занимавам с този спорт е баща ми , който е играл баскетбол до 22-годишна възраст.

– Кой е първият ти треньор и кое беше най-ценното, което научи от него?
– Първият ми треньор е жена и това е Емилия Кръстева, която и до ден днешен работи на пълни обороти с децата от Буба баскет. От нея научих основните и най-важни неща за баскетбола, за което съм и много благодарен!

– Кое беше най-трудното от прехода ти към мъжкия баскетбол?
– Най-трудното при прехода от юноши към мъже ми беше да изградя нужната физика, за да съм равностоен на по-големите.

– Правиш дебюта си в националния отбор на 21 години в мач срещу Словения. Какво няма да забравиш от този мач?
– От дебюта ми срещу Словения няма да забравя срещата ми на терена с Горан Драгич, с когото и се пазехме в нападение и защита. Беше забавно да играя срещу НБА звезда.

– Опиши ни перфектния за теб баскетболист. Какви качества задължително трябва да притежава?
– Перфектен баскетболист за мен няма, както и човек като цяло, независимо в каква сфера е. Всеки си има недостатъци, без значение колко си добър в това, което правиш. Но за да бъдеш добър и постоянен баскетболист ти трябва характер, мотивация и да изпитваш удоволствие от играта. Чисто баскетболните качества, които са технически, мисля че е ясно на всеки, че без тях няма как да играеш на професионално ниво.

– Какво мечтаеш да постигнеш в спорта?
– В спорта си мечтая да нямам контузии, да бъда здрав и да се наслаждавам на играта.

– Какъв съвет би дал на всички деца, които искат да се занимават с баскетбол?
– Моят съвет е да бъдат постоянни и трудолюбиви, това е пътят!

– Ако беше треньор какво би казал на своите играчи преди да излязат на терена?
– Всеки път бих казвал едно и също нещо. Излезте, играйте отборно, подкрепяйте се и не забравяйте, че вашата работа е хоби за милиони хора по света, така че се забавлявайте!

– С какво се занимаваш извън баскетбола? Какво не знаят феновете за теб?
Нямам занимания към този момент, които да не са свързани с баскетбола. В свободното си време обичам да се разхождам, да ходя на кино, театър, занимателни неща.

– Баскетболът за мен е…
– Баскетболът за мен е игра, с която съм обвързан от дете и ще бъде така цял живот, независимо дали играя или не.

Коментари