Националките с победа и нов шанс за Олимпиадата

339
Женският ни национален отбор по волейбол

Женският ни национален отбор по волейбол завърши с победа участието си на олимпийската квалификация в Шривпорт-Боузър Сити (САЩ), след като се наложи над Казахстан с 3:0 (25:14, 25:16, 25:16). Това обаче не беше достатъчно за тима на Иван Петков за класиране на Токио 2020.

На Олимпиадата ще играят американките, които завършиха на първо място в групата след 3:0 над Аржентина. Решителна за тима на САЩ се оказа победата с 3:2 над България в неделя рано сутринта.

Елица Василева и Лора Китипова получиха почивка от селекционера Иван Петков, а Гергана Димитрова се отличи с 16 точки за победата над Казахстан. Мирослава Паскова и Мария Каракашева добавиха по 11 точки за успеха, като и двете пласираха по един ас. Сана Анаркулова и Жана Сирьошина завършиха с по 10 точки за Казахстан.

Българските волейболистки имат още един шанс за класиране на олимпийските игри. Това ще бъде през втората половина на януари 2020 година, когато ще бъдат европейските квалификации. За момента не е ясен домакинът на турнира, в който осем отбора ще спорят за едно място за Токио 2020.

Тази олимпийска квалификация няма да е лесна за България, тъй като ще участват още европейският вицешампион от 2017 г. Холандия, силният отбор на Турция, Полша, Германия, Чехия, Азербайджан и Белгия.

Коментари