Пандемия от затлъстяване! Изходът – повече спорт

540

Вече една година България и целият свят живее по друг алгоритъм. Пандемията Ковид-19 се стовари и обърна живота ни надолу с главата.

Освен очевидните недостатъци, до които доведоха локдауните, има и един много сериозен, който обикновено не се споменава и стои странно на заден план – затлъстяването. Темата е много сериозна, особено в България, където вече повече от половината от населението е с наднормено тегло.

„Близо 60% от населението в България е с наднормено тегло и това е рисков фактор при Ковид-19. Всичко е много свързано. Ние се намираме в пандемия от коронавирус, но повече от 20 години се намираме в пандемия от затлъстяване. При него ние всички виждаме резултат, но се борим с нещо което не разбираме. Това е хронично заболяване, което е свързано с натрупване на голямо количество мастна тъкан в организма”, обясни наскоро коремният хирург от Александровска болница доцент доктор Константин Гроздев в гостуване в Нова телевизия.

Той посочи, че тази тъкан е един „орган”, който създава хронично възпаление.

„Тя променя и имунитета на човек и го прави по-слаб. Свързана е и с много придружаващи заболявания, като води до тяхното развитие”, добави специалистът.

Според него пандемията категорично води до влошаване на затлъстяването сред населението, защото хората се движат далеч по-малко.

Най-доброто решение – повече спорт

Да спортувате или да не спортувате навън? Това е въпросът, който вълнува хиляди в разгара на пандемията от коронавирус. Спортът на въздух е полезен за физическото и психическото състояние на човек.

Световната здравна организация (СЗО) съветва възрастните да извършват физическа активност в продължение на 150 минути при умерена интензивност или 75 минути при висока интензивност на седмица, включително дейности и упражнения за укрепване на мускулите в два или повече дни.

За децата от 5 до 17 години се препоръчва по час натоварване през деня, а за тези под 5 години – около 180 минути на ден да протичат в движение.

Къде да спортуваме

Изключително важно за това да спортуваме ефективно е изграждането и наличието на достъпни спортни обекти. Съвсем наскоро бе открита новата зала на волейболния Левски. Според столичния кмет Йорданка Фандъкова това е най-новата и модерна спортна зала на София, построена изцяло с частни инвестиции и с подкрепата на общината. Спортното съоръжение е изпълнено така, че да приема спортни събития от висок ранг, но същевременно и да е функционално и достъпно за масовия спорт.

Съвсем скоро трябва да започне и изграждането на Спортна зала „Слатина“ в едноименния столичен квартал, проектирана от проф. арх. Бойко Кадинов.

Идеята е зала „Слатина“ да има две паралелно разположени в основното пространство баскетболни игрища, които ще бъдат подходящи и за волейбол, бадминтон и други спортове, а идеята е да могат да се организират едновременно както тренировъчни, така и състезателни събития. Предвижда се изграждането и на няколко по-малки като размер зали за други спортове (физическа подготовка, бокс, борба, йога…), както и фитнес зала и четири игрища за скуош. Разбира се, към всичко това са предвидени и отговарящи на нивото на залата съблекални.

В пряка връзка с основната зала са планирани и няколко игрища на открито, отново комбиниращи опциите за баскетбол и волейбол, също както и футболно игрище и тенис корт. Възможност за допълнителното разделяне на игрища за по-малки отбори, както и открит тенис корт. Всички спортни игрища в залите и откритите пространства се предвижда да бъдат използвани както от спортисти, така и от учащи и граждани.

Комплексът е замислен да бъде изпълнен в максимална степен с естествени материали, в духа на зелената архитектура и дизайн

Специално внимание е отделено на запазването, разширяването и благоустрояването на пешеходната връзка (пешеходна зона/пътека), осъществяваща прекия контакт между двата квартала, която води през спортния комплекс на открито към моста над прилежащата Слатинска река. Пешеходната пътека се предвижда да осигури комфортно преминаване на инвалиди, велосипедисти, деца, възрастни и други жители на квартала.

Колкото повече такива обекти има в София и страната – толкова повече деца ще предпочетат спорта пред останалите занимания, присъщи за технологичния век и времената на пандемия. Нещо, което за здравословното състояние на българите като нация е нещо абсолютно необходимо!

Коментари