Откакто съществуват цивилизациите, съществува и нуждата на човечеството да наблюдава зрелища. Съответно заради тях да строи огромни съоръжения, които да служат за арени. Всички сме израснали с картината на римския Колизеум в детските ни фантазии, представяйки си как атлетични гладиатори се борят за живота си побеждават под овациите на десетки хиляди зрители.
Е, днес не организираме варварски и смъртоносни битки между хора и тигри, мечки и т.н. (Освен в Испания, която продължава да поддържа спорната традиция на бикоборството), а сме се фокусирали върху спорта, който се явява зрелището на модерността, а самите професионални спортисти са гладиаторите, влизащи в битки помежду си. Логично днес вече не строим арени по подобие на римските амфитеатри, но всъщност дом на модерните зрелища са стадионите, които далеч не се различават чак толкова много от арените в миналото. Подобно на тогавашните сгради, свързани с обществените забавления, така и за спортните съоръжения най-важната особеност е какъв е техният капацитет или по-просто казано – колко човека биха могли да наблюдават едновременно дадено събитие? Решихме да отговорим на този въпрос, представяйки най-впечатляващите отговори, а именно 5-те най-големи и впечатляващи стадиона в целия свят.
Трус на „Лудогорец Арена“: Орлите са изправени до стената заради огромен проблем, Димитър Димитров-Херо няма полезен ход„Имаме нужда от футболисти на всички позиции. За съжаление не успяхме да намерим нови играчи, тъй ка…Sep 7 2017bgsport.net

5. Кайл Фийлд Стейдиъм, Тексас, САЩ
Този футболен стадион е построен през 1927 г. в кампуса на Тексаския университет A&M Univesity. Съоръжението е дом на местния отбор по американски футбол Аги и има капацитет 102 500 места за сядане. Футболният стадион е кръстен на основателя на тима, Е.К. Кайл, който завършва Texas A&M и съответно имал желание да се построи спортно съоръжение, което да служи за популяризиране на спорта в университета и да развива атлетизма у студентите. На 31 октомври 2014 стадионът регистрира рекордна посещаемост, след като 110 631 души наблюдават двубоят на местния тим с гостуващия Оле Мис Ребълс от Мисисипи. За съжаление на повечето фенове на стадиона домакините губят с резултат 20-35 .

4. Охайо Стейдиъм, Охайо, САЩ
Домът на Buckeyes, отборът по американски футбол на университета в Охайо, Охайо Стейдиъм има капацитет от 104 000 зрители. Поради специфичната си форма стадионът е известен като „конската обувка“ или просто „обувката“. Съоражението е свидетел на мачове на Националната футболна лига от 1922 година. През последните две десетилетия на него са организирани и няколко музикални концерта, сред които и такива на световни и легендарни музиканти като Pink Floyd, Elton John, U2, Rolling Stones и др. През 2014 г. стадионът е модернизиран и са инсталирани мощни нощни светлини, с което се превърна в перфектна локация за игра на двубои през нощта, което само по себе си е впечатляващ спектакъл.

3. Бийвър Стейдиъм, Пенсилвания, САЩ
Разположен в Пенсилвания, Бийвър Стейдиъм е един от най-старите стадиони в САЩ. Той е вторият по големина в страната и третият в света. При построяването му за име е избрана фамилията на легендарен губернатор на щата Пенсилвания. Собствеността върху съоръжението е на местния университет, което за пореден път доказва колко сериозно са инвестирали в спорта множество американски колежи, от което всички те печелят и до днес. Стадионът е построен през 1909 г., но през годините е разширяван многократно, за да е възможно да бъде домакин на по-големи събития – спортни и музикални. Футболният мач между домакините и Небраска привлича рекордните за стадиона 110 753 зрители. При гласуване сред американските фенове през 2016 г. Бийвър Стейдиъм е категорично избран за най-добър стадион в САЩ, след като 41% от подадените гласове бяха в негова полза.

2. Мичиган Стейдиъм, Мичиган, САЩ
Култовият американски стадион „Мичиган“ е построен през 1927 г. на цена от 1,4 милиона долара. Е, разбира се, задължително трябва да се вземе предвид огромната натрупала се инфлация през годините. Съоръжението е с капацитет от 107 601. Носещ прозвището „Голямата къща“, стадионът е дом на футболния отбор на Мичиган – „Върколаците“. Стадионът носи и до днес уникален рекорд за най-висока посещаемост като 100 000 зрители са присъствали на всеки един домакински футболен мач на „Върколаците“ от 1975 г. насам. От тогава са се изиграли над 200 футболни срещи. На 7 септември 2013 стадионът е посетен от рекордните и внушителни 115 109 човека.

1. Рунгандо „1-ви май“, Северна Корея
Построен през 1989 г., националният стадион на Северна Корея е с капацитет от 114 000 седящи места, но при всяко организирано на съоръжението събитие присъстват над 150 000 души. Овалната форма на стадиона позволява на всички зрители да имат прекрасна гледна точка и видимост към случващото се на терена. Най-честите събития са футболни мачове, състезания по борба и гимнастика, както и политически и идеологически паради и манифестации. За двудневно събитие в навечерието на шампионата по борба „Нова японска професионална борба“ стадионът беше домакин на рекорден брой зрители – 190 000.

Източник: isports.bg240 000 лева ще струва ледът за Световното в България. Арена Армеец ще е домакин на предстоящото събитие240 000 лева ще плати Българската федерация по кънки само за леда на Световното първенство по фигурн…Mar 2 2018bgsport.net

Коментари