Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин спечели наградата за “Спортист на годината” на България за 2018 година. 27-годишната спортистка извоюва континенталната титла на първенството в Каспийск (Русия) през месец май, а през октомври покори и световния връх на планетарния форум в Будапеща (Унгария). Състезателката в категория до 62 килограма печели престижното отличие за първи път в кариерата си. Общо 139 журналисти от 49 електронни и печатни медии дадоха гласовете си в традиционната анкета, в резултат на което челната десетка изглежда по този начин:

1.ТАЙБЕ ЮСЕИН (борба) – 1221 точки
2.Мирела ДЕМИРЕВА (лека атлетика) – 928 точки
3.Александра НАЧЕВА (лека атлетика) – 707 точки
4.Биляна ДУДОВА (борба) – 567 точки
5.Стойка ПЕТРОВА (бокс) – 556 точки
6.Кубрат ПУЛЕВ (бокс) – 526 точки
7.Габриела и Стефани СТОЕВИ (бадминтон) – 336 точки
8.Кирил МИЛОВ (борба) – 315 точки
9. Катрин ТАСЕВА (художествена гимнастика) – 261 точки
10.Александра ЖЕКОВА (сноуборд) – 195 точки
Победителите в последните пет години са:
2013: Иво Ангелов (борба)
2014: Григор Димитров (тенис)
2015: Габриела Петрова (лека атлетика)
2016: Мирела Демирева (лека атлетика)
2017: Григор Димитров (тенис)

Денислав Коджабаше спечели наградата за “Спортист с увреждания” на България за отминаващата 2018 година. 26-годишният варненец стига до отличието за първи път в кариерата си, след като завърши на втoро място на световното първенство за хора с увреждания по тенис на маса, което се проведе в Лашко, Словения. Това е второ отличие за Коджабашев в рамките на едва няколко дни, след като по-рано през седмицата той получи и награда за “Впечатляващо представяне” по време на церемонията за “Спортен Икар”. Коджабашев спечели наградата в конкуренцията на четирима лекоатлети – Даниела Тодорова, Иванка Колева, Ружди Ружди и Християн Стоянов. Сребърният медалист от Световното получи наградата от майка си.

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели наградата за “Отбор на годината” за 2018 година. Грациите бяха номинирани в компанията на националните тимове по баскетбол, волейбол и футбол, а предвид силното си представяне, напълно логично взеха отличието, което бе връчено от Красен Кралев – министър на младежта и спорта. Гимнастичките спечелиха първо място на пет обръча на световното първенство, чийто домакин бе “Арена Армеец” в София, където днес се провежда и церемонията за най-престижните спортни награди в родината ни. Ансамбълът, извоювал златото, е в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова. „За нас е огромно удоволствие. Това е много желана от нас награда. Благодарим на всички, които са гласували за нас. Благодарим на министерството и на министър Кралев, на правителството, без което организацията на световно първенство нямаше да е възможно. Благодарни сме и на всички членове на федерацията по художествена гимнастика, но най-вече на г-жа Илиана Раева. Г-жо Раева, възхищаваме се на енергията и на страстта, с която правите всичко. Благодарим и на ръководителите и всички преподаватели в НСА. За нас е много важно да сме пример за младото поколение. Благодарим и на нашият екип. На хората, които са всеки ден до нас. На Михаела Маевска и Весела Димитрова“, бяха първите думи на отбор №1 на 2018 година.

Треньорът на националния отбор по борба Петър Касабов грабна отличието за треньор №1 на 2018 година. Под негово ръководство националките по борба стигнаха до редица отличия, най-големите от които несъмнено бяха световната титла на Тайбе Юсеин в категория до 62 килограма и среброто на Биляна Дудова, също на световно първенство, но в категория до 57 килограма.

Коментари