Българската федерация по художествена гимнастика публикува официално становище по повод думи на Нешка Робева. Легендарната треньорка напоследък често си разменя реплики и обвинения с Илиана Раева чрез медиите. При последната си изява Робева заяви, че в „българския национален отбор не се прави селекция и така съсипваме много деца“.
Раева спази обещанието БФХГ да излезе с официално съобщение до медиите във връзка с поредните манипулации на Нешка. Изкарани бяха документи, уличаващи Робева в лъжи.Тя просто я ненавижда: Илиана забрави за обещанието си да не води война с Нешка, засипа я със страховити обвиненияМинаха няколко дни от последната размяна на реплики между Нешка Робева и Илиана Раева. И двете като …Mar 11 2018bgsport.net

Представяме ви го без редакторска намеса:
Отговор на Българската федерация по художествена гимнастика до медиите в България и българската общественост по повод интервю на Нешка Робева пред Нова телевизия /11.03.2018/:
За пореден път опитите ни за запазване на добрия тон и взаимоотношения, необходими за осигуряване на спокойна атмосфера за подготовка на националните отбори, бяха провокирани от г-жа Нешка Робева. Затова днес ще отговорим единствено и само на отправените нападки в интервюто ѝ от 11.03.2018 год.

Считаме, че единствен отговор на манипулативното изказване на г-жа Робева трябва да бъдат фактите и документите, по които се работи и управлява художествената гимнастика в България.
* Селекция на националните отбори се извършва съгласно „Регламент за селекция и определяне на НО 2017-2020“ за жени и девойки, ансамбъл и индивидуално по отделно, които могат да бъдат прочетени от всеки заинтересуван на интернет страницата на БФХГ- https://www.fbgr.org /Прилагаме Регламента за НО индивидуално жени и Регламент девойки/.
Състезателките не се „ПОСОЧВАТ“ от треньорите, както каза г-жа Нешка Робева в ефира на телевизията. Те се избират от проведените контролни състезания, като последната дума за състава има старши треньорът на съответния национален отбор. Че това е правилният път говорят резултатите на българските гимнастички на международния турнир в Норвегия /прилагаме копие от протокола – 1,2,7,8 и 9 м./, квалификацията за Младежките олимпийски игри в Москва 2018 год./копие от протокола – 7 и 12 м./ и участието на жените на Гран при в Москва и МТ в Рига. От предоставените протоколи е видно, че неизбраната в НО гимнастичка на г-жа Нешка Робева и състезаваща се за Македония е съответно на 11 и 30/20м., при участие на състезателки само от Европа.

* Във връзка с изказаната неистина от г-жа Робева, че не е получила отговор на изпратените до БФХГ писма, прилагаме писмата и отговорите на федерацията.
* Относно въпроса какво означава „съвременна художествена гимнастика“ препоръчваме:
* Да се гледа класирането на българските гимнастички и състезателката на Нешка Робева при участието им в Норвегия и Москва.
* Да се прочете Съдийския правилник на Международната федерация по художествена гимнастика.
Във връзка с неетичното отношение на г-жа Робева към БФХГ в точно избрано от нея време, а именно преди важно за националните състезателки състезание, бихме искали да изкажем възмущение си от негативното отношение на г-жа Нешка Робева към работещата в Германия наша българска колежка, изказано неведнъж публично. Когато претендираме за етика и морал, трябва да бъдем пример за същите.

Искрено се надяваме, че това ще бъде последният опит на г-жа Нешка Робева да дискредитира работата на БФХГ и последен опит да наруши творческата и успешна екипна работа в националните отбори.
Бихме искали да внесем и малко яснота по отношение на тиражираната теза, че не ѝ се позволява да работи като треньор в България. Това е несериозно и смехотворно твърдение, защото тя притежава най-голямата тренировъчна зала по художествена гимнастика в България, което ѝ дава възможност да упражнява треньорската професия, както намери за добре. Освен това всеки треньор, работещ в България има свободен достъп и възможност да кандидатства в конкурса за треньори на националните отбори.

Надяваме се също, че с изнесените документи и истината за правилата на работа в БФХГ на медиите и българската общественост ще стане ясно, че умишлените обвинения на г-жа Нешка Робева не отговарят на истината и, че БФХГ работи единствено и само в интерес на успехите на българската художествена гимнастика.
Г- жа Нешка Робева е най-успешният треньор в историята на българската художествена гимнастика. Ние ценим и уважаваме нейните постижения и професионалния ѝ талант. Тя е била пример за много треньори в България и по света. Сегашните успехи на българските гимнастички са продължение на силните традиции, създадени от плеяда, треньори и състезатели в цялата златна история на красивия ни спорт, съществена част, от която е и г-жа Нешка Робева.
Ние вярваме, че заедно и обединени ще посрещнем бъдещите успехи на българската художествена гимнастика.

Илиана Раева – Председател БФХГ
Мария Петрова – Вицепрезидент БФХГ
Росина Атанасова – Ген.секретар БФХГ
Деспа Кателиева – Директор на НО
Бранимира Маркова -Ц Главен мениджър НО индивидуално жени
Силвия Стойнева – Старши треньор индивидуално девойки
Даниела Велчева – Председател Съдийска комисия
Забележка: Подписалите се под отвореното писмо имат пряко отношение към селекцията на националните отбори и кореспонденцията в изложените документи, всички официално документи са публикувани в страницата на БФХГ във Фейсбук.

Самата Нешка Робева използва профила си във „Фейсбук“, за да продължи размяната на реплики с Българската федерация по художествена гимнастика. Двете страни от известно време са в състояние на спор, граничещ със скандал, но репликите се разменят чрез социалните мрежи. Представяме ви позицията на Робева без редакторска намеса:

„След като вчера ви докарах нови вълнения /Бранимира Цветанова, визирам най – вече теб/, се гърбосложих на дивана, склопих очи, слава на Бога, не завинаги и започнах да разсъждавам. Как така аз тихият и безконфликтен човек, точно по време на най-тежките пости, когато не ям месо /за да не бъда кръвожадна/ нито сиренце или млечице, а набивам треволяк и „чиста софийска„ водица, за да се смиря най-после, взех че съгреших, като отново разреших да ме забъркат в скандал?
Затворих телевизора, за да се концентрирам и отговоря на натрапчивия въпрос – Защо? Защо пак аз???
Спомних си за „добре подредения“ ми кабинет, за безсънната нощ, която ме очаква, за гръмките заглавия и обещания за скандали?!!
Помислих си, че трябва да е пак заради IQ …
И все пак…
Мислех, мислех и пак, и пак, и пак мислех, докато мислите в главата ми не добиха такава скорост, че като от свръх мощна центрофуга, се пръснаха и не само ми дадоха няколко отговора, но ме насочиха към гениално прозрение…
Най-после прозрях технологията, която други преди мен са измислили и вече години прилагат… Аз лично за себе си и вас я кръстих „Технология на замитане под масата.“Продължава ли скандалът? Нешка се зарече да… (ВИДЕО)Най-успешният треньор в историята на българската художествена гимнастика Нешка Робева се извини на к…Dec 1 2016bgsport.net

Приятели, искам да уточня, пиша всичко това за нас… Нали мъдрите казват: „Светът е оцелял, защото се е смял.“ Не искам никого да занимавам със себе си и с „дълбоко философските“ си проникновения, затова моля:
– Хора със слаби нерви и тези, които нямат време за губене, да не четат писанията ми. В края на краищата, нали мога на собствената си страница да се позабавлявам заедно с приятелите си?
– Да не ги четат и тези без чувство за хумор.
– Да не го четат и тези, които търсят под вола теле. Нито тези, които имат научни разработки и степени на тема „Как да направим от мухата слон?“
И още едно предупреждение – всякакви прилики с лица, които пълнят служебния фейсбук със собствените си портрети, /нещо като тези, дето строго ни следят от стената/, са случайни. Както и с тези, които услужливо се подписват под всяка глупост на величавия си шеф…
С това, което казах по-горе застраховам своята добронамереност към всички хора на белия свят…

И така след големия взрив от центрофугата, дойде и голямата мисъл.
Представете си човек поставен в неудобната ситуация някой непрекъсната да му иска обяснение и този някой да не е набеден шпионин или държавен изменник, а хора, работещи в сериозни организации, които се занимават с духовното развитие и здраве на децата, защитават правата им, следят и веднага алармират за експлоатация на децата, техния труд или личност…
Искат и очакват отговор, а ти няма как да обясниш, защо си склонил непълнолетни да рекламират хазарт? Да не говорим за примера, който дават на други подрастващи? Впрочем в оная Америка към която се стремим, за такова провинение има бърза процедура и затвор. И никак не е смекчаващо вината обстоятелството, че някой не знаел законите. И не само в Америка…
Сериозните хора, обаче искат отговор, а ти мълчиш и чакаш някой да ти падне на мушката или да мине време… Да поспечелиш някой приз от задаващо се, значимо за нацията събитие и въпросите да отпаднат, защото кой ще иска да бъде обявяван за враг на милата си татковина, човек, който руши семейната идилия – завистник и злосторник??? Пък и нали в развитите демокрации победителите не ги съдят?

И така, точно когато се чудиш какво и с кого да си измиеш ръцете, той въпреки предупрежденията на Брани /извинявай, мила, но все не можеш да го опазиш, този опак човек и то от самия него/ като по поръчка ти се навира в ръцете. Технологията изисква бърза реакция. Събираш метлите, четките, баданарките, връчваш ги на услужливите клакьори с крясъци и бой, бой, бой безогледно по главата, докато не го качиш на показ на масата.
А масата?
Масата? За коя маса става въпрос? За онази която търпи, за да си спаси душата? За онази, която безропотно приема, че е направена от лош „матрял“ и мълчи, за да не пострадат децата или за онази под която всички замитат неудобните истини и въпроси?!

Приятели, от дълго време задавам едни и същи въпроси, на които не получавам отговор.
Случаят с едно унизено и обезверено дете, преди месеци предизвика буря във фейсбук, но не предизвика никакъв интерес в нито една медия?!!… Явно сега му е дошло времето! Технологията „Замети го под масата“ незабавно бе задействана…
Светкавично бе посочен необходимия виновник и като в онзи стар виц за майстора на българския цирк – „осветлението угасва, изстрел към издигнатия в купола балон пълен с…, прожектори, туш и… той в бяло…“, някой се опитва винаги да се измъкне в бяло.
Моля пресата и изобщо медиите да не отегчават зрителите, слушателите и читателите с измислени скандали, замитайки много по-тежки проблеми под масата. Недостойно, макар и услужливо… Когато ножът е опрял до кокала, дори на Ганьо не му е до бръщолевенията на две баби.
Да се развеселим и посмеем, приятели, нали затова положих всички тези усилия?
Ако се вземем твърде на сериозно, ще изгубим свободата си и което е по-страшно – себе си…“

Източник: БЛИЦ

Коментари