Златна Стойка Кръстева! България с втора титла в Токио

1661
стойка кръстева

Стойка Кръстева донесе исторически златен олимпийски медал за България. В Токио тя стана първата българка, стъпила на върха в бокса за жени.

Във финала в категория до 51 кг Стойка Кръстева победи Бусе Наз Чакъроглу от Турция.

За пръв път от 25 години България имаше финалист на олимпийски игри в бокса. Досега в историята четирима мъже бяха стигали до златото – Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996).

Това е пети медал за България от Токио 2020. Дотук страната спечели злато, благодарение на Ивет Горанова, която стъпи на върха в турнира по карате.

Първият рунд беше оспорван, като Кръстева беше по-дейна и опитваше да атакува. След първата част българката получи получи предимство с пет съдийски гласа в своя полза.

Чакъроглу се насочи в нападение във втория рунд, но Кръстева се защитаваше добре и използваше възможностите за контраатака. Българката получи нови четири съдийски гласа.

Чакъроглу се насочи в нападение във втория рунд, но Кръстева се защитаваше добре и използваше възможностите за контраатака. Българката получи нови четири съдийски гласа. В третата част Кръстева продължи уверено, като не позволи на съперничката ѝ да направи обрат и заслужи златото.

Погледите вече са насочени към представянето на гимнастичките – Боряна Калейн (събота от 9.20 ч.) и ансамбъла (неделя от 5.00 часа), както и на сребърната медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева, която ще скача във финала на скока на височина (събота от 13.15 ч.).

Коментари