Федерацията по тенис с позиция след „грозна фалшива новина“ за тим България на ATP Cup

759
фалшива новина

Българската федерация по тенис пусна официална позиция на сайта си след плъзнала из социалните мрежи публикация по повод участието на отбора ни на турнира ATP Cup.

В текста, който е без автор, се описва как федерацията не е платила разходите на състезателите ни и се наложило това да прави звездата Григор Димитров.

Както и, че е отказано да бъде пратен треньор, та тези функции е изпълнявал Кристиан Гро, който е от щаба на Гришо.

В отговора си федерацията прилага регламента на турнира, от който ясно се разбира – разноските се поемат от организаторите, играчите получават от наградния фонд и всичко е уточнено.

Българските тенис ръководители планираха да пратят на надпреварата и Тодор Енев – капитана ни за Купа „Дейвис“, но това се оказа напълно безсмислено при условие, че самият Димитров бе вписан като капитан на тима в Австралия.

Това също се разбира от приложения регламент на ATP Cup, като е уточнено: „При избиране на първата ракета за капитан, друг капитан не се избира“.

„Във връзка с разпространяваща се грозна фалшива новина във фейсбук за участието на българския отбор на ATP Cup Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този fake news уронват престижа на българския тенис. Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение, че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи“, се пише в позицията на федерацията.

Става ясно, че играчите плащат само разходите по самолетните билети до мястото на турнира, както е при всяко участие в надпревара на ATP. Всичко останало е поето от организаторите.

Долу ви предлагаме и текста, който се появи и се споделя из социалните мрежи, като не е ясно кой е автор. На някои места такъв е подписан като Г. Тойчев, а на други публикацията е анонимна.

ЛИЦЕМЕРИЕТО ЗАД УСПЕХА

Вчера България приключи участието си на тенис турнира ATP Cup в Австралия. Тази година той се провежда за пръв път, като в него взеха участие 24 държави от цял свят. Единственият начин дадена нация да бъде включена е чрез покана от организаторите. Е, България получи такава покана. България участва. Но именно тук между тези две изречения се крият факти, непознати за широката общественост.

След като получава поканата, родната федерация по тенис я отказва. Можете ли да познаете защо? Защото отказва да финансира престоя на отбора ни. Преценява, че няма нужда да бъдат харчени пари за подобни турнири. Как тогава играхме?

Нека първо направим кратко резюме на представянето ни. Нашите момчета надминаха очакванията. Победихме един от основните фаворити Великобритания и категорично надделяхме над Молдова. Григор Димитров показваше огромния си талант, а младите лъвчета покрай него направиха така, че света да заговори за тях. Григор играеше своите мачове, а веднага след тях оставаше на корта за мач на двойки. Излишно е да казваме за какво натоварване става въпрос. Добрите му игри отпушиха нова Гришомания у нас. Той отново беше герой, национално богатство и феномен на корта. В последния мач с белгийците първата ни ракета загуби (5-ти мач за 5 дни), а впоследствие загубихме и на двойки (Григор отново игра, мачът беше час след неговия) и отпаднахме. Въпреки показаните феноменални игри от целия отбор, какво мислите се случи? Гришоманията се обърна като бумеранг и от герой Григор се превърна в предател и слаб играч. Коментираше се, че изобщо не е трябвало да бъде викан в отбора, камо ли да е капитан…

Напътствия на момчетата даваше човек, който беше тотално непознат за нас и мнозина се питаха кой е. Това е немецът Кристиан Гро – личният треньор на Григор Димитров. След като разбира, че федерацията отказва финансиране първата ни ракета взима нещата в свои ръце. Със свои средства осигурява престоя на отбора ни в Австралия, така че нищо да не им липсва. Похвално, но защо Гро е треньор на отбора ни? Ами, федерацията отказва да пусне и български специалист, въпреки че той също ще е на разноски на Димитров. Гришо изрично заявява пред отбора, че това не желае да се разчува, за да не се измести фокусът от победите и добрата игра. Обяснява им, че го прави, за да може да се докоснат до най-големите в тениса и да добият безценен опит. Младите лъвчета обаче с половин уста разкриха ситуацията, впечатлени от великодушието на капитана и старанието му нищо да не им липсва.

Българската федерация по тенис не разкри нищо по темата. Успехите ни в Австралия бяха и нейни успехи. Гришо пък отново се радваше на родната любов единствено след победите. А накрая, след като беше оплют, тихо се оттегли без да каже нито дума…

Благодарим ти, Григоре! 🙏
Жестът показва, че неслучайно си капитан на отбора ни.
Продължавай да прославяш България по света с изявите си! ❤️
СПОДЕЛИ, ЗА ДА ДОСТИГНЕ ИСТИНАТА ДО ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ! 🇧🇬

Коментари