Шапки долу! Гришо просто прегази Гофен, не му даде да диша! Нашето момче вече е на полуфинал

8098

Григор Димитров изигра един от най-добрите мачове в кариерата си и по изумителен начин тотално обезличи световния номер 8 Давид Гофен във втори мач от група „Пийт Сампрас“ на Финалите на АТР. Хасковлията разнищи по крайно категоричен начин белгийския си съперник с 6:0, 6:2 за едва 74 минути игра, с което става вторият сигурен полуфиналист в турнира в „О2 Арена“ в Лондон след Роджър Федерер.
Първи сет
Малко преди двамата да започнат двубоя официалният акаунт на АТР в „Туитър“ публикува статистиката, че от втори сервис Григор Димитров печели най-голям процент точки, когато пласира топката в „дюс корта“ (дясната страна от половината на всеки играч).
Григор бе убедителен и разнообразен в избора на сервисите си при първото си подаване и го спечели без проблем, като доминираше и в кратките, и в дългите разигравания – 1:0. Хасковлията демонстрира страхотен ретур в следващия гейм – или правеше уинър по обратния диагонал, или поставяше под напрежение форхенда на Гофен и провокираше грешки от по-неудобната страна на белгиеца. Така се стигна до два ранни шанса за пробив и се възползва от втория, правейки перфектно разиграване, в което се защити отлично с форхенд по диагонала и след това завършвайки с пусната топка на мрежата – 2:0!
Дори и поддържайки само 50% първи сервис, Григор затвърди по категоричен начин и продължи страхотния старт на мача в „О2 Арена“. Димитров не спираше и да тормози опонента си с дълбоки ретури, като с подсечените си бекхенди отново караше Гофен да бърка от форхенд и именно така се стигна до дюс. Хасковлията си издейства и още един брейкбол след нов удар в мрежата на белгиеца, който бе отразен, но после пък Гофен му подари нов (четвърти в мача) с двойна грешка. Геймът се проточи, белгиецът продължаваше да се бори, отразявайки трети пореден шанс за пробив, но при четвъртия и късметът му обърна гръб, като мрежата помогна на хасковлията да поведе с 4:0.
Гофен ставаше все по-видимо нервен, а когато Григор затвърди на нула за 5:0, бе спечелил 25 точки от разиграни 35. 13-aта непредизвикана грешка на белгиеца (предимно от форхенд) доведе до сетбол за Димитров при 30-40 в шестия гейм, а страхотен форхенд-уинър по правата (5-и в мача) доведе до немислимия преди началото резултат 6:0 за 27 минути.

Втори сет
Красив бекхенд-уинър по правата и първи ас на хасковлията бяха най-важните моменти от първото му подаване във втория сет (отделно само 3 загубени точки от сервис в двубоя), с което той поведе с 1:0. Припреният белгиец вече нижеше грешки и от бекхенд страната, а в комбинация с двойна грешка и нов форхенд-уинър на Григор се стигна до 15-40.
Още една двойна грешка доведе до 2:0 в полза на Димитров, а публиката в залата вече почваше да мърмори от очевидния срив на Гофен и липсата на каквато и да е интрига. В интерес на истината, белгиецът направи далеч по-добре насочени и по-дълбоки удари в следващия гейм, а Димитров направи две нетипични грешки и се стигна до първи шанс за пробив на световния номер 8. Красиви разигравания от основната линия обаче все пак наклониха отново везните в полза на безмилостния Григор – 3:0.
Гофен най-накрая материализира добрата си игра от последните десетина минути и все пак откри сметката си – 3:1. От пробива на хасковлията нататък е важно да се отбележи, че все пак белгиецът повиши нивото си и започна повече да прилича на себе си, като изчисти играта си от безбройните грешки.
Димитров при 0-30 леко се издразни, защото съдията му отправи официално предупреждение, тъй като треньорът Даниел Валверду е бил отправил някакъв тип инструкция към него от трибуните („използвай форхенда си“). Григор обаче повиши темпото и с доста по-солиден сервис обърна до 40-30. Странно решение на Димитров да атакува бекхенд-ъгъла на Гофен при свободна права след апроуч обаче доведе до минаващ удар и 40-40. Въпреки не малкия брой грешки и сериозната продължителност на гейма (10 минути) хасковлията не допусна пробив и поведе с 4:1.
Гофен показа частица от класата си при следващото си подаване, като все пак, Григор направи бекхенд-уинър по правата, за да се отчете – 4:2. Димитров запази самообладание и продължи да сервира достатъчно убедително, за да спечели лесен и бърз гейм от начален удар, след като предишните му две подавания бяха продължителни – 5:2.
Петата двойна грешка на Гофен доведе до дюс, а поредният форхенд в аут от негова страна осигури първи мачбол за Димитров, който бе отразен с класическа комбинация от сервис и форхенд в противоположните диагонали. От втория опит вече Димитров свърши работата още в осмия гейм, като завърши с форхенд-уинър след поредното дълго и вълнуващо разиграване за крайното 6:0, 6:2 след 1 час и 14 минути игра.

Източник: sportal.bg

Коментари