Арсен Венгер предложи революция в международния футбол

1276
арсен венгер

Легендарният мениджър на Арсенал Арсен Венгер, който в последните години работи като консултант за развитието на футбола към ФИФА, предложи нови радикални промени, предава Корнер.

Французинът бе един от хората зад идеята ВАР, той също така е в основата на автоматичните засади, които ще видим на Мондиала в Катар, предложи Световни първенства през две години, а новата му мисия е промяната на международния календар.

Според него дългогодишният вариант с мачове за по една седмица през март, септември, октомври и ноември е тотално неудачен и досаден, както за феновете, така и за самите отбори.

Венгер смята, че трябва да се избере един определен месец, независимо дали той е октомври, март или май, в който да бъдат съсредоточени всички квалификационни мачове на националните тимове.

Така няма да има четири или пет отделни паузи, които накъсват ритъма и клубните шампионати. Освен това и за самите национални отбори ще е по-добре самият тим да е заедно за месец, а не да се събира за 10 дни, в които има три мача и никакво време за тренировки.

Това ще е от полза и на самите играчи, които няма да са разкъсвани през две седмици между клубния и международен футбол, а и тези от различните континенти ще си спестяват няколко дълги пътувания.

Друго нещо, което Арсен Венгер предлага, е УЕФА да загърби остарелите си принципи и подобно на други континенти да раздели квалификациите на няколко фази.

В първата фаза ще се срещат по-слабите тимове, а най-заслужилите няколко от тях ще имат шанс да стигнат до втория кръг, където вече да мерят сили с най-добрите.

Това би спестило на феновете, а и на отборите мачове като Сан Марино – Англия 0:10 или Германия – Лихтенщайн 9:0, каквито видяхме в последната седмица.

Подобна е практиката в Африка, Северна Америка и Азия, където полуаматьорските и скромни национални тимове рядко имат среща с най-добрите на континента.

Също така тази практика е добре позната от спортове като баскетбол и волейбол, където дори в Европа квалификациите са разделени на няколко фази, за да няма унизителни резултати.

Коментари