Велика синя вечер и гросмайсторска червена победа

298
европейските турнири

28 юли ще остане като съществен ден за българския футбол, защото двата гранда вкупом продължиха напред в европейските турнири. И в добавка дадоха солидна заявка, че ще атакуват мощно груповата фаза на Лигата на Конференциите и по този начин ще осигурят по още 10 мача на своите многобройни фенове. А щом Левски и ЦСКА са в Европа, значи българският футбол здраво е живнал.

Огромен успех на Левски срещу гръцкия ПАОК в топ мача на вечерта за цяла Европа. След 15 години сините привърженици отново бяха качени в рая от любимия отбор. Чудото стана факт след един страхотно разработен и изигран перфектно мач на митичния „Тумба“. Не се случи нищо извън сценария на блестящия режисьор Станимир Стоилов. От първата до последната минута изцяло контролът върху събитията бе диктуван от българския отбор. Невероятно добре изигран тактически мач, който може да се изучава в учебниците по тактика. И в основата на синята доминацията бе ограниченият брой непредизвикани грешки. А това напълно обезсили цялото предимство на ПАОК и ги сведе до обикновени книжни тигри, които накрая показаха, че неслучайно имат славата на лоши момчета в Европа. Преди 11 месеца първите думи на Мъри Стоилов бяха, че вярва в треньорската работа. И всеки може да приеме такива думи за клише. Но при Стоилов няма клишета. При него има майсторлък и никой, и никога не може да му го отнеме. Могат разни доказани некадърници само да се пришиват към него. Могат да го държат далеч от Левски, но не могат да му отнемат уменията. И в какъвто и вид да му дадат Левски, той ще успее да го вдигне от пепелта. И сините фенове, особено активната част от тях, трябва да се замислят и да потърсят отговор, защо Станимир Стоилов 13 години бе държан съзнателно далеч от Левски! И да си дадат сметка, че полученото щастие може много лесно да отлети. Ще припомня само как Мъри отиде в Астана. Би ги с 5:0, да не стане същото с ПАОК сега!

Но победите ги печелят футболистите на терена. Ще избегна клишетата за раздаването, характера, сърцето и душата. ПАОК бе отстранен с висока класа. С неутрализиране на безспорно по-големите футболни достойнства на съперника. И ще спомена едно име – Патрик-Габриел Галчев. Това момче не трепна нито за миг срещу футболист, който бе сред най-големите таланти на Европа. Така се печели доверие и така се върви напред. И дори след най-големия триумф трябва да се гледа напред. Левски го чака следващата седмица коренно различен мач. Абсолютно на другия полюс ще е съперничеството с Хамрун Спартанс. Малтийците отстраниха Вележ Мостар и ще се изправят срещу Левски. И този път фаворит ще са сините. И може да се окаже много по-трудно, защото Спартанс няма какво да губи, а Левски може да развали всичко с нов резил. Затова се иска бързо отрезвяване и повишено внимание.

Феновете на ЦСКА също имат основания да бъдат напълно задоволени дори в най-изтънчените си претенции. ЦСКА комфортно спечели с 4:0 и не остави никакво съмнение в своето превъзходство. Но има и важни детайли около това специално представяне на ЦСКА. Първо, отличен за Саша Илич, който успя да намери точната вакса за мача с Македония ГП. Сред титулярите неочаквано не попаднаха Жеферсон, Вион, Де Нойер, Шопов. И нещата някак се избистриха и станаха по-лесни. Гарсес направи важна асистенция за първото попадение, а Лазар Туфегджич показа, че е имало смисъл в неговото привличане от непознатия Спартак Суботица. Но задължително над скоба трябва да се постави представянето на Йоан Бауренски. Това момче игра миналата година във Враца и за малко не изпадна. А се видя, че има всички предпоставки да стане неизменна част от ЦСКА. И естествено над чертата трябва да бъдат поставени Матей и Йомов, заради уникалното им влияние върху играта и самочувствието на отбора. Но и за ЦСКА най-важно е следващото препятствие. Пътят е много добре познат на червения клуб като в последните две години те го приключиха с успех. И е доказано, че опитът винаги е от значение.

Спокойно можеше да има и трети български успех и денят да стане съвсем уникален. Но Ботев (Пловдив) нямаше треньор, който да грабне шанса и да го използва пълноценно. АПОЕЛ Никозия е много далече от своите собствени стандарти и при добро тактическо изиграване, гостите спокойно можеха да си тръгнат като крайни победители. А бяха победени аджамийската с два гола в края на двете полувремена. Ботев като потенциал с нищо не отстъпваше на АПОЕЛ. Но липсата на опит при Валентич и твърде фриволните му тактически вариации лишиха „канарчетата“ от една отлична възможност да направят няколко големи стъпки в Европа.

Жаклин Михайлов, Тема спорт

Коментари