Живот след футбола: Вижте какви ги върши Филип Лам след оттеглянето си, станал е бизнесмен и мисли за политиката

858

Филип Лам напусна света на футбола преди девет месеца без сълзи в очите и с широка усмивка на лицето си. Изглежда капитанът на Байерн и Бундестима имаше други планове за живота, където нямаше място за топката. Сега шампионът от Мондиал 2014 е по-зает от годината на требъла с баварците (2013).
Здравословно хранене
Филип започна да подготвя почвата за бизнес дълго преди края на кариерата си. Стартът бе през 2016 г., когато германецът стана съсобственик на производителя на здравословни продукти Schneekoppe. Стара фирма, основана през 1927 г. край Хамбург. Компанията произвежда около 100 артикула от здравословни хранителни продукти – от мюсли и бисквити без лактоза до зеленчукови сокове, а също така е специализирана в производството на продукти за диабетици. Проблемът беше, че през 2014 г. фирмата реално фалира. При Лам ситуацията се промени – за първото полугодие на 2017 г. компанията постигна оборот от 3,7 милиона евро при загуби от 200 000 евро.
Още в началото на 2018 г. стана известно, че Лам е купил контролния пакет на Schneekoppe, което означава, че възнамерява да върне компанията на предишното й ниво.Байерн е готов да взриви немския футбол. Ето кого искат баварците за постоянен треньор от следващия сезонРъководството на Байерн смята да покани Йоаким Льов за треньор от следващия сезон, съобщава „Билд“. …Oct 12 2017bgsport.net

Здраво тяло
Филип обаче не се спира – той продължава да инвестира в натурално производство. Другата му придобивка е дял в Sixtus. Историята е сходна – стара компания, известна със своите биопродукти. Но не храна, а козметика. Sixtus е специализирана в производството на мазила за грижа за кожата, балсами, кремове и охлаждащи аерозоли на базата на алпийски билки. Компанията си сътрудничи с Олимпийския комитет на Германия и доставя специалната си колекция за спортисти още от средата на миналия век. От 2017 г. Sixtus е собственост на Лам, който в продължение на 2 г. изкупи контролния пакет акции.
Освен това през 2016 г. той инвестира в проекта по въпросите на здравето Danova. В него работят 12 постоянни служители и мрежа от консултанти на свободна практика, психолози, диетолози и учени. Тези хора съветват различни компании за здравето на своите служители. Списъкът с клиентите е впечатляващ – Adidas, DeutscheTelekom и Rewe Group (най-големият търговец на дребно в Германия и спонсор на Кьолн).
Феновете не са забравени
След края на кариерата си Филип не забрави феновете си. Другата му инвестиция е платформата Fanmiles. Това е система за награждаване на феновете за тяхната лоялност към звездите. Проектът е насочен не само към футболните привърженици. Например почитателите на спортист или музикант за поставяне на фенснимки в социални мрежи със същия хаштаг да получат точки, които в бъдеще могат да бъдат изразходвани за мач или концерт. Не е лоша възможност, нали? Благодарение на многото си познати и контакти проектът на Лам е подкрепен от Сами Кедира (Ювентус), Марио Гьотце (Борусия Д) и Дъглас Коста (Ювентус).

Собствен холдинг и здравеопазване
„Не ме интересува мълчаливото участие в тези инвестиции. Искам да придобия предприемачески познания и съм постоянно в търсене на партньори, чиито идеи и ценности са близо до моите”. Така за по-малко от година от изпотения и изтощен след мач футболист в съблекалнята Филип се превърна във важен костюмиран бизнесмен. Той притежава собствена компания – PhilippLahm Holding, която като юридическо лице притежава изброеното по-горе. По-нататък историята придобива политически краски. Холдингът на Лам притежава част от акциите на берлинската консултантската компания DieBrückenköpfe, която се позиционира като „аналитичен център и център за вземане на решения” за идеи в здравния сектор. Клиентите на компанията са само големи застрахователни компании, корпорации, обединени от общата идея за здравеопазване. „Този, който обедини на терена Робен и Левандовски, може да обясни на корпоративните ръководители как да общуват с началниците на отдели”, с тези думи Юрген Граалман предложи на Лам да води семинари по темата. Става ясно, че бизнесът не е крайната цел на 34-годишния бивш футболист, а само средство за бъдещата му политическа кариера.

Против десните
И тук стигаме до най-горещото. Наскоро Лам се пробва като политически журналист и взе интервю от Ангела Меркел по време на изборите. Нарочно или не, по този начин той изрази подкрепата си за сегашния канцлер на Германия и нейната партия Християндемократически съюз. Това обаче не предизвика голям дебат в страната. Лам се противопостави на засилващия се десен популизъм в Европа. Бившият футболист не назова имена, но беше ясно, че става дума за Алтернатива за Германия (ArD) – дясната партия, заела третото място в последните избори за Бундестаг. Филип веднага бе критикуван от представителя на ArD, но в негова защита застанаха близкият до Меркел Християнсоциален съюз, а дори и Европейският парламент. „Изявлението на представителя на ArD е абсолютна дързост. Г-н Лам е гражданин на нашата страна, той може да изразява мнение както всеки друг”, коментира заместник-председателят на Европейския парламент Александър Граф Ламбсдорф.
Картината изглежда нереална – не е често явление бивши футболисти да влизат в спорове с политици. А усещането е, че Лам няма нищо против да насочи неизчерпаемата си енергия към политиката, след като навлезе в здравната сфера.
Източник: temasport.comОт Байерн обявиха първия си зимен трансфер. Баварците подсилиха атаката с алтернатива на Левандовски (СНИМКА)Германският хегемон Байерн (Мюнхен) обяви първия си зимен трансфер. Това е нападателят Сандро Вагнер…Dec 21 2017bgsport.net

Коментари