Испания настръхна – федерацията продаде Суперкупата на Саудитска Арабия

775
испания суперкупа

Испания се разбунтува срещу решението на федерацията да „продаде“ Суперкупата на страната на Саудитска Арабия, съобщава Дир.бг. Такава бе реакцията на медии и анализатори, след като бе обявен договор за това новият формат – турнирен, за трофея да бъде в Азия.

През януари ще е първото издание на 62-хилядния стадио „Крал Абдула“ в Джеда, където ще играят Барселона, Реал, Атлетико и Валенсия в рамките на няколко дни.
Това няма да наруши ритъма на първенството, тъй като минитурнирът ще съвпадне с паузата в Примера.

Той ще е между 8 и 12 януари, като отборите трябва да са в Джеда на 6 януари за адаптация, а ще се приберат у дома на 14-и. Мачове в първенството няма да има между 5 и 19 януари този сезон.

Федерацията на Испания, която администрира Суперкупата, се очаква да вземе около 40 милиона евро за тригодишен договор със Саудитска Арабия.

Клубовете са доволни, защото ще има огромен награден фонд. За тях това е и една мини зимна подготовка с промяна на климата и възможност за смяна на обстановката в разгара на сезона.

Но Лигата изригна срещу решението заради мястото на провеждане на турнира, каквато е и общата нагласа в страната.

Намеси се и министърът на спорта Мария Хосе Риенда, която критикува остро договора. „Неуважително към Испания и света е турнир от национална значимост за страната ни да се проведе в държава, където гражданските права нямат никаква стойност“, каза тя.

Барса играе срещу Атлетико, а Реал – с Валенсия, на 8 януари, а на 12-и победителите се срещат на финал, а загубилите – за трето място.

Коментари