За десета поредна година на стадион „Лужники“ се проведе традиционният турнир „Купата на легендите“. Единственият поканен българин бе Христо Стоичков, който бе капитан на световния отбор.
„Купата на легендите“ традиционно събира шест отбора, а тази година те бяха Русия, Германия, Франция, Италия, Португалия и световните звезди. Екип на предаването „Код Спорт“ бе в Москва, където разговаря с Христо Стоичков и Франческо Тоти.
– Ицо, доста трудно започна годината, за две седмици вече имаш две купи. Тази е по-красива от предишната, получена в Истанбул…
– Получи се един страхотен турнир в Москва. Видяхме се с много бивши футболисти. Организацията бе невероятна. Да се надяваме, че юни и юли, когато е световното първенство, ще бъде още по-хубаво и по-красиво. Ще направим отбори, които да зарадват хората, които ще дойдат на този турнир. Ще се проведе от 8 до 14 юли в Москва, когато са полуфиналите и финалите на Mондиала. Да се надяваме, че този път ще спечелим.
– Очевидно добре тренираш – три гола срещу Италия, един срещу Германия. Не си загубил форма…
– Важното е, че поддържаме форма. Хората се радват и подкрепяха шестте отбора. Независимо от коя държава си и къде си играл, хората искат да видят спектакъл. Ние се стараем да им го дадем, макар и на по-малко игрище.Най-големият български футболист? Незабравимият Христо Стоичков с неговите велики мигове и малки тайниХристо Стоичков постигна непосилни за никой друг българин успехи – и в миналото, и в обозримото бъде…Feb 10 2018bgsport.net

– Какво смяташ за руската публика, която през цялото време те аплодираше? Всяка твоя изява беше посрещана с аплодисменти…
– Не съм забравил уважението към нас от руския народ. Много пъти са ни помагали, както и ние на тях. В спорта хората знаят да уважават. Независимо, че съм играл толкова много години за националния отбор на България, побеждавали сме ги в един от най-тежките моменти за техния футбол, хората ни поздравяват и уважават.
– С Франческо Тоти бяхте най-големите звезди тук или поне най-разпознаваемите фигури. Дълго време си говорихте. Би ли издал какво си казахте?
– Попитах го как е в новата му професия след толкова много години в Рома. Сега работи като главен мениджър на отбора, заедно с Мончи. Тази професия не му е трудна, харесва му работата. Много неща си казахме за това, което сме преживели по футболните терени, какъв ще бъде неговият живот оттук нататък – естествено пак ще е пътуване. Да изиграеш 800 мача и толкова години да си капитан, неслучайно го наричат Принца на Рим. Заслужил си е това прозвище, заради постигнатото с фланелката на Рома.
– На него със сигурност ще му липсва Италия на световното първенство, а на теб?
– На мен най-много ще ми липсва България. За сетен път чакаме да се класираме, но не можем. Нито Италия, нито Холандия ще бъдат на Mондиала. Отбори с голям авторитет. За мен Италия е един от най-добрите тимове, но в последно време не показва това, което има като качества. Няма ги футболистите като Тоти, Джанфранко Дзола, Буфон…
– Значи следващата купа да я очакваме пак тук в Русия. Подготвяш твоя отбор за турнира…
– Да, вече съм си сформирал отбора. Ще бъде още по-здрав. Ще може да се преборим за първото място.

След това идолът на Италия и Рома Франческо Тоти отдели няколко минути за „Код Спорт“ в съблекалнята на Италия.
– Как приемате прякора Принца на Рим и какво е да изиграете почти 800 мача за Рома?
– Това е животът ми. Този прякор е и заради това, че винаги съм искал да остана в Рома и никога да не сменям любимите цветове на фланелката ми.
– Липсва ли ви футболът? Вече половин година не играете.
– Може да се каже, че ми липсва, но продължавам да спортувам активно. А и подобни турнири за ветерани, като този в „Лужники“, ми се отразяват добре.
– Спомени от български играчи, отбори…
– Нямам много спомени. Но знам главното – винаги сте имали талантливи футболисти, които заслужено са се преборили за авторитета на страната ви в Европа.
– Сеньор Тоти, защо Италия не успя да се класира за световното първенство?
– Трябва да призная, че това е една голяма загуба. Такива моменти трудно се преживяват. Не успяхме да съберем силен и сплотен отбор и трагедията се случи.
– Вашият най-голям успех е това, че станахте световен шампион през 2006 година. Какво е усещането?
– Невероятно и неописуемо, дори и днес. Още повече, че почти никой тогава не очакваше този удар от нас. И да, и това прави днес отсъствието на Италия от това световно още по-голяма.
Източник tvplus.bgПиксар прави анимационен филм посветен на Барселона. Лео в главната роля, може да участва и СтоичковPIXAR, заедно с Disney (компанията майка) са абсолютният световен хегемон на анимационните филми. Те…Feb 9 2018bgsport.net

Коментари