Любо Пенев сбъдна испанската мечта

1005

Мнозина са чували за американската мечта, но малцина знаят за съществуването на понятието испанска мечта. Цяла Латинска и Южна Америка бленува за щастлив живот в Испания и милиони са го направили. В последните 20 години своеобразният път на Камино бе изминат и от стотици хиляди българи.
Любо Пенев също се присъедини към тези, които изпълниха испанската си мечта. От 48 часа той отново си е у дома, но този път с ясното съзнание, че си е на мястото. Защото къде другаде Ел Голеадор би се чувствал по-добре от „Местая“. Даже отборът, който ще води, се казва Валенсия Местая. Да, това е вторият отбор на Валенсия, но много пъти се е случвало той да се окаже трамплин за първия. Треньорите често ги сменят, а в Испания е традиция първият повикан да е от близкото обкръжение.
Някой може да си помисли, че за треньор с около 20 мача в европейските турнири и още толкова с националната селекция на своята родина е понижение да поеме отбор от Сегунда Б, което не е дори Сегунда дивисион. Но малко подробности – Валенсия Местая играе в трета зона, където попадат отбори от Каталуня, Валенсиана, Арагон и Балеарските острови. Да, Любо Пенев ще пътува до Майорка със самолет, за да играе с местния отбор, който изпадна от Сегунда дивисион. В групата е още един клуб, който доскоро бе в Примера – Елче. Още едно известно име се подвизава там – Еркулес от Аликанте. Това ще бъдат мачове пред многохилядна публика, много повече, отколкото на почти всеки мач в България.Каква легенда само! Испания пощуря отново по Любо Пенев (СНИМКА)Авторитетният валенсиански вестник Superdeporte изкарва снимка на Любослав Пенев на челната си стран…Jul 16 2017bgsport.net

Постът на старши треньор на Валенсия Местая носи цели две отговорности. Първо, Пенев трябва да гони класиране и промоция в Сегунда дивисион, което е позволено по регламент. И освен това да изгражда играчи за първия отбор на Валенсия. Само един пример – левият бек на Байерн Хуан Бернат е едно от бижутата, изградени точно във Валенсия Местая. И не е само, той тръгнал от тази водеща школа в Испания.
Но да се върнем към Супер Любо и неговото лично щастие. Радостно е, че той дочака да се измъкне от блатото, наречено български футбол. Вече е далеч от „своите приятели“, които ръководят БФС. На него му бе невъзможно да е част от камарилата, той е ярка индивидуалност и не му е присъщо да участва в глутници, които поделят плячката. Такива като Пенев ги наричат „айнрандисти“, всичко в живота те постигат сами. Сега постигна и испанската мечта. Защото на малцина не родени в Испания им се позволява да влязат в системата на иберийския футбол. Като футболисти е по-лесно, като треньори неимоверно трудно.
Работата на Любо Пенев ще бъде следена под лупа от ръководството на Валенсия. При добри резултати с дубъла Ел Голеадор може много скоро да бъде повишен в първия отбор. С назначението му прилепите си гарантират сигурна опция, ако се стигне до раздяла с настоящия наставник Марселино Гарсия Торал. Такива примери в Испания има много, защото клубовете от Примера, включително грандовете Реал и Барса, напоследък често имат навика да взимат треньори от дублиращите състави.
Бившият треньор на Виляреал Марселино пое Валенсия това лято, но в последните години постът на „Местая“ е доста ветровит. Така че мечтата на Любо може много скоро да добие още по-грандиозни измерения. Защото е сигурно, че той няма да се задоволи само с дубъла. Неговата цел ще е да бъде треньор на първия отбор на Валенсия.Извънредно! Съдебни изпълнители налазиха Любо Пенев. Заради дълг от 700 000 лева разпродават…Банков дълг извади на публична продан имоти за 700 хил. лева на екснационалния селекционер Любо Пене…May 22 2017bgsport.net

Жаклин Михайлов, в-к „Тема спорт“

Коментари