Футболът умря! Изнудиха Челси с 25 млн. долара „данък Зеленски“

478
Мудрик

Значителна част от трансфера на най-новото попълнение на Челси Михайло Мудрик ще отиде в помощ на украинските войници и техните семейства. Това обяви собственикът на досегашния му клуб Шахтьор (Донецк) Ринат Ахметов.

„Днес отделям 25 милиона долара, за да помогна на нашите войници и техните семейства. Парите ще бъдат използвани за покриване на различни нужди – осигуряване на медицинско и протезно лечение, психологическа подкрепа“, заяви Ахметов, който е един от най-богатите хора в Украйна.

От отварянето на трансферния прозорец се считаше, че фаворит за Мудрик е Арсенал. „Топчиите“ бяха готови да платят за него 95 млн. евро. Но не и данък „Зеленски“.

В крайна сметка Челси ще плати общо 100 млн. евро за футболиста, който може да играе като крило и на позицията зад нападателя. Основната сума по сделката е 70 млн. евро, а останалите 30 млн. ще бъдат под формата на различни бонуси. Мудрик вече подписа договор с лондончани до юни 2031 г. и бе представен пред феновете на отбора.

До май м.г. собственик на Челси беше руският олигарх Роман Абрамович, но заради войната в Украйна той бе принуден да се раздели с акциите си, без да получи нищо. В момента клубът се владее от консорциум, начело с американския бизнесмен Тод Бьоли, който, очевидно, също е принуден да плаща футболни репарации.

Коментари