36 години от най-великия гол на Мондиали, който България помни до болка (ВИДЕО)

237
негрете

Българският футбол няма с какво особено да се похвали в последните дни, седмици, месеци, че да не кажем – години, но тази сутрин отбелязваме една годишнина, която замесва името и на българския национален тим в историческо събитие, пише Корнер.

През април 2018-а, месеци преди последното световно първенство по футбол, ФИФА направи анкета – Кой е най-красивият гол в историята на Мондиали?

Гласовете на феновете във Фейсбук страницата на централата бяха милиони, а номинациите – 32.

Паметни изпълнения на бразилците Зико и Едер, на мексиканеца Борхети, на Диего Марадона дори – онзи незабравим слалом между английските бранители от същото световно първенство, останаха след това на мексиканеца Негрете.

Да, спечели попадението на Мануел Негрете, който заби с невероятна странична ножица извън наказателното поле топката във вратата на България, за да изведе напред Мексико в осминафинала от Мондиал 1986.

Биха ни с 2:0, въпреки че нашите направиха приличен мач срещу надъхания тим на домакините и 100 000 на „Ацтека“.

Ако сте гледали мача в онази нощ на 15 срещу 16 юни преди 36 години, този гол няма как да го забравите. Ако не сте, със сигурност сте чули, чели или видяли нещичко около него през годините.

Той е митичен – най-красивият в историята на световните първенства, а те се играят от 92 години и в тях са вкарани хиляди попадения!

Негрете пое топката пред наказателното поле, повдигна я във въздуха, пусна я към Хавиер Агире (по-късно – легендарен треньор на мексиканците), получи я обратно без тя да падне на тревата и я прати с мощен удар с левачката в обратния ъгъл, изстрелвайки се като пружина за ножичен удар. Перфектният гол!

Да, не е идеалният начин да припомним, че българският футбол е на картата, но…

Попадението на Негрете във вратата на Борислав Михайлов ще живее вечно в историята на най-великата игра и ние по някакъв начин сме замесени.

Голът вижте във видеото горе, а ето и репортаж от мача, като предварително се извиняваме, че качеството на картината е далеч от идеално.

Коментари