Сбогом на единствения Крал

396
Пеле

На 82 години си отиде от света великият Едсон Арантес до Нашименто, наричан от семейството му Дико, а от света – Пеле. Краля на футбола – това е неоспоримото и останало завинаги прозвище, което бразилецът получи още през 1970-а.

Отива си с него и никой никога няма да спре да го нарича така, независимо, че тъжната вест ни го отне физически, пише Корнер.

А към най-великата игра някак не е особено справедливо да загуби в такъв кратък отрязък от време тримата, вероятно дали най-много за нейната глобална слава – Кройф си отиде през 2016-а, Марадона почина през 2020-а, а сега изпращаме и Пеле. С него си отива завинаги частица от сърцето на всеки, който обича футбола.

Тоест – на около 1/3 от осемте милиарда, населяващи планетата ни.

Пеле е мит, име парола – нещо като Мохамед Али за спорта.

Едва на 17 години той пленява света по време на Мондиал 1958, който е първият, достигнал всяка точка в живи телевизионни предавания. Там блести за първи път този диамант, а още е едно вечно усмихнато дете. И вдига титлата с Бразилия, помитайки по пътя далеч по-опитни и силни физически съперници.

Нататък Пеле е приеман като явление, като промяна на футбола. И като символ на играта по цялата планета. Във времена на немалко великолепни играчи, този бразилец е с глава и рамене над другите.

Атлетичен и с невероятен футболен интелект, той прави неща, които те не могат да помислят да опитат. Финтове, прехвърлящи удари, задни ножици или топовни изпълнения от преки свободни с външната част на крака. Физическо присъствие, съчетано с невероятна техника и баланс. Пеле и неговият бразилски Сантос обикалят Европа за демонстративни мачове като Харлем Глоубтротърс в баскетбола, за да ги гледат хората от Москва до Лондон. За да гледат най-вече него. Магьосникът с номер 10.

Той е първата суперзвезда, разпознаваема от всеки. Децата от Япония до Ню Йорк знаят кой е Пеле. И то в години без интернет, без социални мрежи и хиляди телевизионни канали, излъчващи практически всичко и отвсякъде.

Кратки филмчета за него предхождат прожекции на шлагерите на епохата в киносалоните – в Европа и Америка. Канят го на събития в Париж и Лондон, дори без да има мачове. Той е световна знаменитост.

Чисто статистически – вкарва 1283 гола в 1366 мача. Поне според официалните данни. Някои от тях са шедьоври, които те оставят със зяпнала уста и днес. За Бразилия има 77 попадения в 92 двубоя.

Историята на човека Пеле също е като за филм, а такива за него има няколко. Тръгнал от огромната бедност на Трес Корасоиш, градче в щата Минас Герас. Може би символично, името на родното му място означава „трите сърца“. Точно три световни купи подари на всяко бразилско сърце Краля на футбола, с което е единствен и недостижим в историята на играта. Но не само в това.

Израснал е в Бауру, в дома на Дондиньо – както е прякорът на баща му, малкият иска само едно като дете – да играе футбол. Нищо, че с надежда да стане някое светило в науката и един ден да е президент, татко му го кръщава на Томас Едисон.

Вместо това синът му, наричан от татко, мама и братята му Дико, е първият феномен на играта, която е единственият феномен сред спортовете. Пеле печели три световни титли с Бразилия и е основната движеща сила на това златистите фланелки да се превърнат в нещо магическо и мистично във футбола за поколения фенове от цял свят.

В ерата на велики футболисти след Втората световна война, тъмнокожият диамант от далечната на европейците Бразилия е просто несравним, неподражаем, недостижим. Светът е луд по него. Променя представите за визия на терена, за подвижност, пъргавина, отигравания на топката във въздуха…

Пеле е различен. Играта се дели на „преди и след“ неговата поява. И затова е винаги не просто с отделено място в пантеона на играта. Той е на нейния трон.

Спорове за това кой е най-добрият футболист в историята винаги ще има, колкото и да са безсмислени и кухи заради разликата в епохите. Но – мнения. Един ще каже Марадона, един – Кройф, напоследък чуваме и гласове за Меси, за Роналдо.

Дали е най-добрият в историята изобщо не е важно. Но е сигурно, че прозвището Крал на футбола е само за един.

Сбогом, кралю! Сбогом, Пеле!

Коментари