Италия след призрачната нощ в Милано: Как се играе футбол с маски?

174
призрачната нощ в Милано

„Как се играе футбол с маски?“, питат италианските медии, опитвайки да придадат живот на репортажите си от „Сан Сиро“, където в четвъртък вечер пред пустите трибуни Интер победи Лудогорец с 2:1.

Това бе най-странният мач в историята на българския отбор. И ако тя е доста кратичка в евротурнирите, та не е особено чудно, далеч по-впечатляващо е, че това бе един от най-странните двубои в дългата 95 години история на стадиона в Милано.

Срещата бе първа от европейските турнири, запечатана за зрители заради коронавируса, който стресна света.

Надяваме се да е и последната. Наистина – как се играе футбол с мисъл за здравето ти, сигурността ти, и пред напълно празни трибуни?

Дори фотографите не бяха допуснати до терена – няколкото кадъра от мача идват, благодарение на УЕФА, предоставени на агенция АП.

„Меаца е тъжен, дни преди големия си празник“, написа местният „Кориере дела Сера“. В понеделник стадионът прави 40 години от деня, в който е кръстен на великия Джузепе Меаца. Дотогава си е „Сан Сиро“, както се казва паркът, в който се намира.

Играчите и треньорите на Лудогорец пристигнаха от хотела с автобуса си на арената с маски, което бе ужасно тъжна гледка преди голям футболен мач. Разбира се, настроението няма как да е приповдигнато.

Камерите и фотообективите щракаха пред стадиона, но не и вътре. Пълна, гробовна тишина.

„Призрачна нощ“, пише „Тутоспорт“, като отделя много малко място на самата игра, на положения в мача и спортно-технически анализ.

„Обрат, победа, у дома – такъв мач се забравя бързо“, анализира спортната библия „Гадзета дело спорт“.

И подчертава, че играчите дори не са празнували бурно головете си. Въпреки че Кристиано Бираги, който вкара първото попадение за Интер, има наистина специален повод да го отбележи. Това е негов дебютен гол за родния му клуб, въпреки че е на 27 години.

Той се върна за трети период със „синьо-черната“ фланелка и никога досега не бе отбелязвал.

Но какво има да празнуваш в тази нереално тиха и неприятна атмосфера?

„Пустиня с топка и няколко мъже, които се чудиха защо са там“, пише в репортажа си „Гадзета“.

Ето така Лудогорец напуска Европа – вместо празник с много публика и настроение на един митичен стадион, съдбата реши да изпрати отбора с паметен, но ужасно депресиращ като атмосфера и излъчване мач.

Коментари