Големи промени в Шампионската лига отварят по-широко вратата за България

317
Шампионска лига минитурнир

Нови, много сериозни промени във формата на Шампионската лига, вече се обсъждат от ръководството на УЕФА.

За това съобщи сайтът The Athletic, който разполага и с документите, внесени вече от няколко клуба, които са застанали зад идеята.

Сериозната медия твърди, че УЕФА е склонна да приеме предложението, което връща по-големи шансове за достигане до груповата фаза на отбори, които не са от „големите 5“ – първенствата на Англия, Италия, Испания, Германия и Франция.

Проектът е озаглавен „Копенхаген“, защото е внесен от датския клуб, но е подкрепен от Селтик, Аякс, Базел, Порто, Бенфика и още няколко големи клуба на континента извън петте споменати лиги.

Според него, клубовете от четирите водещи първенства, като Франция е извадена от уравнението, ще трябва да минават през пресявки – така, както беше до преди два сезона.

В групите директно ще влизат само 20 отбора: Класираните на първите три места от четирите първенства (Англия, Италия, Германия, Испания), плюс осемте шампиони от страните с най-висок рейтинг след тях.

Останалите отиват на квалификации за 12-те квоти за групите извън твърдите. Сега тези места през пресявките са само 6, а директните квоти – 26.

А според новия план, в квалификационните кръгове ще влияе и коефициентът, натрупан от последните 10 участия на конкретния отбор.

Така, например при титла у нас, Лудогорец ще е поставен да стартира битката вероятно чак в третия, а дори може да е и в плейофния рунд. Просто Разград има висок коефициент (26.00 към момента) от редовните си участия и победи в турнирите. При титла на някой друг български отбор в нашето първенство, той ще започне от първото стъпало.

22-та най-ниско поставени тима ще стартират от първа квалификация, 13 се включват от втора, още 12 в трета и 12 в плеойфния кръг – това предвижда планът „Копенхаген“.

Той изглежда изключително разумен, тъй като връща донякъде „шампионското“ в Шампионската лига, където днес в групите влизат цели 20 отбора само от пет първенства. В осминафиналите, които вървят в момента, има само 5 отбора, които са актуални шампиони на своите страни (от 16).

От сезон 2021-22 г. влиза в сила и третият турнир на УЕФА, който се казва Europa Conference League. В него ще участват 64 отбора, като България – според моментния си коефициент, ще има три състава.

В проекта „Копенхаген“ е записано, че всеки тим, отпадащ от Шампионската лига в квалификациите, отива в следващия по сила турнир на нивото, което следва – ако си елиминиран в трети кръг на ШЛ, се включваш в плейофния на Лига Европа, а ако не успееш и там – в групите на третата надпревара.

Реално това би гарантирало на шампиона на България място в групите на поне единия турнир и футбол на европейско ниво до Нова година.

Идеята и новите предложения ще се обсъждат от силните хора в УЕФА на конгреса в Амстердам на 3 март.

Коментари