Санкции към Абрамович блокираха Челси, клубът няма право на приход

893
Санкции Абрамович

Британското правителство наложи санкции на руския олигарх Роман Абрамович, които пряко засягат съдбата на европейския клубен шампион Челси, предава Корнер.

Секретарят по външните работи Лиз Тръс съобщи, че Абрамович е едно от седемте лица, на които Великобритания налага санкции заради близки връзки с Владимир Путин. Санкциите се изразяват в замразяване на авоарите и забрана за пътуване.

Абрамович също така не може да генерира никакви приходи от дейностите си на Острова, към които спада и фтуболният му клуб Челси.

Това на практика означава, че европейският и световен клубен шампион ще бъде лишен от правото да продава билети, екипи и всякакви спортни артикули, защото всичко това е печалба в джоба на Абрамович, макар и дост скромна за стандартите на милиардера.

Докато санкциите важат мачовете на „сините“ ще могат да бъдат посещавани само от хора, притежаващи сезонни билети, защото те са закупени още преди началото на сезона.

Английските власти успокоиха, че спортният лиценз на лондонския клуб на този етап няма да е засегнат и клубът ще може да продължи да функционира. При всички рестрикции обаче не е ясно колко пълноценно ще е това функциониране.

Санкцията обаче означава, че Роман Абрамович няма как да осъществи плана си от последните седмици, а именно да продаде Челси, който придоби през 2003-а и превърна в един от най-силните и успешни футболни клубове на новия век.

Няколко дни след старта на войната в Украйна, руският олигарх обяви намерението си да продава, а кандидати за апетитна хапка като Челси не липсваха.

Според санкциите обаче Роман Абрамович няма право да продава своите притежания, което остава клубът в доста неясна ситуация.

Коментари