Свиквайте – стоминутните мачове не са случайни, може да продължат и след Катар

269
стоминутните мачове

Футболът е игра, в която за 90 минути може да се случи всичко – старо клише. Време е да го приберем във фризера, защото мачовете на Мондиал 2022 не се подчиняват на едно от първите правила на великата игра, а именно – две полувремена по 45 минути, пише Корнер.

За какво става дума?

В мача на откриването Катар и Еквадор (0:2) играха точно 100 минути и 18 секунди. Двете добавени времена след първа и втора част стигнаха 10:18 минути.

Това обаче бе нищо в сравнение с видяното в понеделник. Тогава Англия и Иран (6:2) останаха на игрището 117 минути и 16 секунди, което е направо като мач с продължения! Добавеното време на първата част бе 14 минути и основанието бе за оказване на помощ на иранския вратар Алиреза Бейранванд, контузен тежко в главата. И пак – това продължи 7-8 минути.

Добавеното време на втория за деня мач между Сенегал и Нидерландия (0:2) бе 12 минути и 49 секунди. А в късния двубой между Уелс и САЩ (1:1) се играха 14 минути и 34 секунди над 90-те.

Така дотук нямаме мач под 100 минути. И е много вероятно такива до финала на 18 декември да се броят на пръсти, ако изобщо ги има. Свиквайте – на това световно първенство ще е така, а и след него из клубния футбол нищо чудно да продължи същата тенденция.

Има нови инструкции към реферите, за които Пиерлуиджи Колина, шефът на съдийската комисия на ФИФА, говори накратко в петък. Не му обърнаха голямо внимание, когато натърти на изречението: „Ще се добавя акуратно и прецизно време за всяко спиране заради намеса на ВАР, смяна или оказване на помощ. Акуратно и прецизно, не като досега.“

Инструкцията е реферите да спират часовника при всяко спиране, което не е за статично положение, корнер, гол или тъч. Падне ли някой на тревата, спре ли се играта – часовникът е стопиран. Вдигне ли табелката за смяна четвъртият рефер – хронометър на пауза. Така изведнъж се оказва, че добавените времена стават огромни, като това на Англия – Иран си беше 1/3 от нормално полувреме след… първото полувреме.

Колина подхвърли небрежно на брифинга си, че „и в Русия преди 4 години беше така, нищо необичайно не се случва“, но това изобщо не е вярно.

Проста проверка показва, че най-голямото добавено време в мач от групите на Мондиал 2018 е на Коста Рика – Сърбия – общо 9 минути и 36 секунди.

Само три двубоя от първата фаза са били удължени с над 8 минути, а усреднено добавеното време за тази част от турнира е било около 5:30 минути. Сега е над 10.

Ето ги и още веднъж статистиките в чистия им вид, а вие можете да проследите как ще върви и днес в четирите мача, а и нататък на Мондиал 2022 в Катар тази тенденция.

Катар – Еквадор 0:2, добавено време 10:18 минути
Англия – Иран 6:2, добавено време 27:16 минути
Нидерландия – Сенегал 2:0, добавено време 12:49 минути
САЩ – Уелс 1:1, добавено време 14:34 минути.

Коментари