Кои са аматьорите, които сгазиха Левски?

1393
Тюркгюджю-Атаспор

Само преди няколко дни германският футболен отбор с турско име Тюркгюджю-Атаспор не бе известен на никого. Или поне в България… В понеделник обаче новакът в четвърта немска дивизия привлече огромно внимание, след като премаза с 4:0 Левски в контрола.„Немецът“ Хубчев разбра ли какво точно стана срещу Тюркгюджю-АтаспорОтбор от някаква немска дивизия, трета ли е, четвърта ли е, част от сборни пети групи ли е, разперду…Jul 1 2019bgsport.net

Победата над сините със сигурност е най-големият успех в скромната история на клуба. Тюркгюджю е създаден през 1975-а от шепа турски гастарбайтери в Мюнхен. В превод името означава „Турска сила“. Първоначално тимът се подвизава в най-ниските ешелони, но това се променя след 1983-а, когато няколко заможни турски бизнесмени поемат управлението на клуба.

Следват поредни промоции, а наред с това в Тюркгюджю постепенно се появяват и бъдещи професионални футболисти, които не са от турски произход. Под ръководството на треньора Петер Гросер, който в периода 1960-1963 играе за Байерн, отборът на турските емигранти влиза в третото ниво на немския футбол през 1988-а (тогава Байернлига). Още в първия си сезон завършва на шесто място, привлича и сериозен брой фенове. На някои от домакинствата са идвали над 10 хиляди души, а в гостуванията бройката стига и до хиляда.

След силните години в началото на 90-те следва нов упадък. Отборът постепенно позагубва своята турска идентичност. През 1992-а изпада в четвърта, след това през 1996-а и в пета дивизия. По-късно се разпада окончателно, за да се прероди отново през май 2009-а. Тогава клубовете АТА Спор и Тюркишер ШФ се обединяват, за да формират сегашния отбор Тюркгюджю-Атаспор. В него членуват около 500 души. Тръгва от осмото ниво (Бециркслига Обербайерн-Норд), а след това в периода 2013-2018 вече е със статут на шестодивизионен тим. През 2018-а и 2019-а следват 2 поредни промоции и през новия шампионат 2019/20 Тюркгюджю ще стартира в четвъртото ниво на немския футбол.

Интересното е, че в тима през 1999/2001 се е подвизавал бъдещият национал на Германия Какау (нападател), който става шампион с Щутгарт (2007) и участва на мондиала през 2010-а с Бундестима.

В момента в състава на Тюркгюджю има доста футболисти, които не са от турски произход, но нито един от тях не се е докосвал до големите тимове в Германия. Най-високо е стигал нападателят Карл-Хайнц Лапе, който е шампион във Втора Бундеслига с Инголщад, но така и не получава шанс в елита. Повечето от футболистите са се озовали в Тюркгюджю, след като не получават шанс да заиграят на друго място. Такъв е и случаят с последното ново попълнение Патрик Хазенхютъл – син на мениджъра на Саутхемптън Ралф Хазенхютъл.

В момента финансирането е в ръцете на президента Хасан Кивран. Бизнесменът с турски корени вече е инвестирал шестцифрена сума в клуба. Не крие, че амбицията е бързо влизане в Трета лига. След това голямата цел ще бъде участие във Втора Бундеслига. В момента генерален спонсор на клуба е компанията Aon, която бе и на фланелките на Манчестър Ю.

В Тюркгюджю нямат проблем с финансирането, а с логистиката, тъй като нямат свой стадион. Информациите в местните медии са, че са се готвили на игрището в Хаймщетен, което приема още 3 отбора – втория тим на Байерн, жените на баварците, както и местния Хаймщетен. Заради натоварения график се е налагало Тюркгюджю да тренира само 3 пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък. Но и това не спира отборът да мечтае за нещо по-сериозно.

Коментари