УЕФА наказва 10 клуба заради финансови нарушения, има грандове сред потърпевшите

199
УЕФА наказания

От УЕФА подготвят наказания срещу десет клуба заради нарушаване на правилата за Финансов феърплей през сезон 2020/21, съобщава Корнер, цитирайки „Таймс“.

От британското издание разкриват имената на шест от засегнатите отбори – испанския Барселона, френските Пари Сен Жермен и Марсилия, както и италианските Ювентус, Рома и Интер.

Четири от тези клубове вече са постигнали споразумение с евроцентралата за своите санкции. ПСЖ и Марсилия ще отнесат само глоби, докато Интер и Рома ще получат ограничения на трансферния пазар, без да се уточнява какво се има предвид.

Барселона и Ювентус са в открита война с европейските ръководни фактори заради проекта за Суперлигата и затова не са се договорили за своето наказание.

От испанския „Марка“ пък припомнят, че този сезон ще бъде последният в рамките на съществуващите правила за Финансов феърплей. От 2023 г. УЕФА ще въведе нова система, според която клубовете ще могат да харчат процент от приходите си за заплати на играчи, трансфери и хонорари на агенти.

До 2023 г. ограничението ще бъде 90 процента, до 2024 г. – 80 процента, а от 2025 г. – 70 процента. Финансите на клубовете ще бъдат наблюдавани по различно време през годината.

От авторитетния вестник също така добавят, че УЕФА има списък с още 20 клуба, които потенциално биха могли да нарушат финансовите правила. Споменава се само Арсенал, който е единственият клуб от Премиър лийг, който е следен под лупа от евроцентралата.

Коментари