УЕФА системно игнорира сигналите за преумора у футболистите

482
Кристиан Ериксен

Ужасяващият инцидент с датския национал Кристиан Ериксен на старта на Евро 2020 разпали с нова сила дискусията за свръхнатоварването при професионалните футболисти. Тема, системно игнорирана от международните институции – и особено от европейската централа УЕФА, която има най-голям принос в непрекъснатото сгъстяване и насищане на международния календар с нови и нови турнири и мачове.

По ирония на съдбата часове преди 29-годишният халф на „Интер“ да се строполи в несвяст на тревата в края на първото полувреме от мача Дания – Финландия миналата събота (13 юни), от глобалния профсъюз на играчите (ФИФпро) за пореден път сигнализираха, че гласът им не се чува. В същия този ден асоциацията разпространи отворено писмо, чрез което предупреди, че преумората може да има фатални последствия.

„През последните 4 години футболисти от цял свят споделят с нас, че състезателният календар не е съобразен адекватно с техните нужди, като те дори не са взети предвид. Условията във и около играта изтощават играчите психически и физически и това може да има пагубно влияние. В близките месеци ще преговаряме с ФИФА и други отговорни институции футболистите да получат право на глас за изготвянето на един по-справедлив и разумен график. За създаването на по-добри условия и по-стриктни предпазни мерки на терена и извън него. За нас гласът на играчите трябва да има най-голяма тежест в този диалог“, написа генералният секретар на ФИФпро Йонас Бер-Хофман.

За щастие животът на Ериксен беше спасен благодарение на своевременната реакция на съдиите, съотборниците му и медицинските екипи на ст. „Паркен“ в Копенхаген. Но самият факт, че 29-годишен спортист получава инфаркт по време на мач, е достатъчно ярка червена лампа, сигнализираща за наличието на тревожен проблем.

Разбира се, като контрааргумент може да се изложи фактът, че все още липсва надеждна информация за причините, довели до сърдечния арест на младия датчанин. Вярно е, че няма доказателства, уличаващи преумората като причина. Всъщност няма доказателства в никаква посока.

„Всички изследвания дотук изглеждат добре. Нямаме обяснение защо се е случило. Не мога да отговоря на този въпрос. Не видях ситуацията на живо, видях я на екрана. Вие сте видели също като мен. Засега няма обяснение“, обобщи първите сведения от болницата главният лекар на датския национален отбор Мортен Бьосен, който по-рано пръв потвърди, че става дума за инфаркт.

Самият футболист изрази благодарност към всички, които му оказаха първа помощ и се погрижиха са личното му пространство. И отправи успокояващо послание към своите близки, приятели и фенове чрез кратко изявление, предадено от агента му на италианския спортен ежедневник „Гадзета дело Спорт“.

„Благодаря ви, няма да се предам. Сега се чувствам по-добре, но искам да разбера какво се случи. И искам да благодаря на всички ви за това, което направихте за мен“, се казва в съобщението на Кристиан. Преди това той сподели, че няма никакъв спомен от момента, предшествал изпадането му в безсъзнание.

Също така обаче е факт, че заради отлагането на Евро 2020 с една година и забавянето на целия сезон 2020/2021 заради пандемията от коронавирус всички национални лиги в Европа бяха принудени да проведат изтощаващи първенства в извънредно гъст цикъл от мачове, за да приключат навреме за началото на европейското първенство.

Още по време на сезона много от треньорите на топклубовете на Стария континент се изказаха критично към изготвянето на календара. Миналия ноември мениджърът на „Манчестър Юнайтед“ Оле Гунар Солскяер предупреди, че в Премиър лийг може да има вълна от контузии заради „физическо или психическо изтощение“.

В края на април пък от ФИФпро разкритикуваха одобрените от УЕФА промени във формата на Шампионската лига. Те предвиждат от сезон 2024/2025 г. броят на участниците в най-престижната клубна надпревара да се увеличи от 32 на 36, като в първата фаза отборите вече ще играят по 10 мача вместо досегашните шест.

„Виждаме това да се повтаря от много години. Независимо дали говорим за световното клубно първенство, за Лигата на нациите или за комерсиалните турнета в предсезонната подготовка като цяло се обръща изключително малко внимание на влиянието на календара върху здравето на играчите и тяхното представяне – коментира тогава генералният секретар Бер-Хофман. – Сигнализирали сме за това в много институции, включително УЕФА, но не виждаме това да се отразява върху процеса на взимане на решения. Ако футболистите започнат да се контузват и да пропускат мачове, това не е в ничий интерес. Тези футболисти искат да играят, но искат да играят на най-високото ниво, на което са способни. И, честно казано, стойността на продукта не се създава от честотата на мачовете, а от тяхното качество.“

Виж още:Ериксен от болницата: Искам да разбера какво се случи с менКристиан Ериксен отправи послание към феновете, притеснени за неговото здравословно състояние, от бо…Jun 14 2021bgsport.net

Облекчение! Ериксен се върна в съзнаниеКристиан Ериксен отново е в съзнание. В края на първото полувреме на мача срещу Финландия звездата н…Jun 12 2021bgsport.net

Ужас в Дания – Ериксен припадна, борят се за живота муУжасяваща случка се разигра в края на първото полувреме на срещата от Евро 2020 между Дания и Финлан…Jun 12 2021bgsport.net

Коментари