УЕФА спира националните контроли

800

УЕФА обяви още през 2014-а година, че планира създаването на Лига на нациите на Европа, която трябва да замести контролните срещи на националните отбори в датите извън официалните мачове. На заседанието на изпълкома на централата беше представен и проекта за тази Лига на нациите, която трябва да стартира от есента на 2018-а година и да се проведе през сезон 2018/2019. Всичките 55 нации на Европа ще бъдат разпределени на четири дивизии спрямо коефициента на националния отбор. В края на всяка Лига на нациите ще има изпадащи и влизащи от по-долната дивизия. Дивизиите ще носят условните имена Лига А, Лига В, Лига С и Лига D. Последните четири отбора от всяка дивизия изпадат, заменени от първите четири, идващи отдолу.

Всяка дивизия ще бъде разпределена на четири групи. Лига А и Лига В ще бъдат от по 12 страни – четири групи по три отбора. Лигите С и D ще бъдат с по 16 отбора по-горната и с 15 по-долната. Първите четири отбора от Лига А ще играят полуфинали и финал за определяне на шампиона на Лигата на Нациите. Финалната четворка ще се играе между 5-и и 9-и юни 2019-а година на терените на една от страните-полуфиналист, която ще бъде избирана за домакин. Страната-домакин трябва да разполага с два стадиона с капацитет поне от 30 хиляди места, които обаче да са на разстояние не повече от 150 км един от друг. Ще има и мач за 3-ото място в този турнир на националните отбори. В по-доlните от Лига А няма да има такъв турнир, а ще се играе единствено за определяне на влизащите по-горе.

При реформите в Шампионската лига от сезон 2018/2019 има няколко промени. Заради намаляването на отборите, които ще се класират чрез плейофи за груповата фаза на Шампионската лига, УЕФА дава повече шанс на отпадналите отбори в Лига Европа. От 2018-а година всички шампиони на страните ще добиват право на участие в пресяванията за втория турнир, независимо в кой кръг отпадат в ШЛ. При актуалния формат само тези шампиони, които отпадат в 3-и и в 4-и кръг отиват във втория турнир. Другото съобщение на УЕФА касае наградния фонд. Още 50 милиона евро от печалбата от Шампионската лига ще бъдат пренасочени към наградния фонд на Лига Европа.

Източник: gong.bg

Коментари