УЕФА развя бяло знаме в битката срещу Суперлигата

1030
УЕФА Суперлигата

Европейската футболна асоциация УЕФА бе принудена да преглътне тежко поражение в битката срещу идеята за създаване на частна континентална Суперлига. От централата в Нион (Швейц) обявиха официално, че прекратяват съдебното преследване срещу „Реал“ (Мадрид), „Барселона“ и „Ювентус“ заради отказа им да се оттеглят от противоречивия проект, предава Сега.

Така ръководното тяло на европейския футбол на практика се съобрази с решението на 17-и Търговски съд в Мадрид, който седмица по-рано нареди на УЕФА да прекрати всякакво преследване срещу трите гранда. Късно снощи бе съобщено, че „процедурата е анулирана и невалидна, все едно не е отваряна никога“.

Също така от УЕФА декларираха, че засега се отказват от намерението да събират договорените през юни общо €35 млн. „солидарни плащания“ от останалите девет клуба, провъзгласили се за съучредители на Суперлигата – „Ливърпул“, „Манчестър Юнайтед“, „Арсенал“, „Челси“, „Тотнъм“, „Манчестър Сити“, „Милан“, „Интер“ и „Атлетико“ (Мадрид). Това бяха и отборите, които скоропостижно се отказаха от проекта по-малко от 48 часа след анонса му на 18 април.

Новото развитие на сагата подхранва мнението на наблюдателите, че идеята за алтернативното европейско клубно първенство съвсем не е мъртва. Особено след като преди дни президентът на „Барселона“ подчерта, че продължава да вярва, че евентуалната Суперлига ще донесе „финансова стабилност за клубовете и ще направи турнира по-атрактивен“.

Все пак от УЕФА дадоха да се разбере, че ще търсят други юридически процедури за предотвратяване на отцепването на поне дузина топклубове от Шампионската лига, разпространявайки следната декларация:

„УЕФА поддържа своята гледна точка, че винаги е действала в съответствие не само със своите правила и разпоредби, но също и със законите на Европейския съюз, с Европейската конвенция за правата на човека и с швейцарското законодателство във връзка с проекта за т. нар. Суперлига. УЕФА остава уверена и ще продължи да защитава своята позиция във всички релевантни институции. УЕФА ще продължи да предприема всички необходими стъпки в стриктно съответствие с националните закони и тези на Европейския съюз в опит да защити своите интереси и тези на всички футболни собственици.“

Днес следобед стана ясно, че европейската футболна централа е внесла иск в по-горна инстанция в испанската столица с настояване за незабавен отвод от делото на съдия Руис де Лара от 17-и Търговски съд. От Нион смятат, че магистратът, произнесъл се в полза на „Реал“, „Барса“ и „Юве“, е допуснал „значителни нередности“ по делото, а самият той е в „конфликт на интереси“.

„УЕФА вече доказа постоянното изпълнение на заповедите на съда в Мадрид. Но също така УЕФА подаде молба за отвод на съдията, който председателства въпросното дело, тъй като смята, че има значителни нередности и конфликт на интереси в този процес. В съответствие с испанското законодателство и с оглед на интересите на правосъдието, УЕФА очаква въпросният съдия незабавно да се оттегли от делото“, се казва в новото съобщение от Нион.

Коментари