УЕФА отвръща на удара: Изхвърляме всички отбори и играчи, замесени в Суперлигата

880
УЕФА Суперлига

Президентът на УЕФА – Александър Чеферин, говори след спешната среща на ръководителите на Европейската футболна централа, предава Корнер.

Европейският футбол сериозно се разтресе след обявяването на проекта за създаване на Суперлига късно снощи. 12 от най-богатите отбори на континента се отделят в собствена затворена лига, в която ще канят други популярни и богати клубове, които да генерират умопомрачителни приходи.

Естествено, че УЕФА и ФИФА категорично се противопоставиха на всичко това, а на този етап на тяхна страна са и огромна част от феновете по света. Все пак говорим за проект, който ще унищожи футбола във вида, в който го познаваме.

На тази спешна среща УЕФА одобри новия си формат за Шампионска лига, но по-важното е, че „отцепниците“ вероятно ще понесат доста тежки и крайни санкции. Глоби, както и изключване на отбори и футболисти са част от готвените рестрикции.

Чеферин потвърди най-голямото опасение на феновете, че играчите на отборите „отцепници“, ще бъдат изхвърлени от всички международни състезания, включително и от Европейското първенство през лятото:

„Играчите, които участват в тази Суперлига, ще бъдат изключени от националните си тимове, включително за Световните и Европейските първенства. Няма да имат право да играят за родината си.

УЕФА и футболният свят са обединени срещу този ужасен план, който няколко европейски клуба се опитват да задвижат. Тяхната цел са само парите. Зад нас са отделните федерации, правителствата и феновете.

УЕФА връща 90% от приходите си обратно в отделните държави и техните футболни структури, не е въпросът в парите и нашия интерес.

Суперлигата е в интереса само на една дузина клубове, ще ги нарека „Мръсната дузина“. Не можеш да промениш базовите принципи на футбола.

За тях няма солидарност и уважение към принципите и традициите, има само пари и пълни джобове. Благодаря на цялото футболно семейство с изключение на тези 12 клуба.

Ще изхвърлим тези 12 отбора без да се замисляме. Андреа Аниели (собственикът на Ювентус) е най-голямото разочарование за мен. Този човек ме излъга в очите, правил го е през цялото време. Говорихме в събота следобед и той ми каза да не се притеснявам, това са само слухове. След час му звъннах отново, но той просто ми затвори.

Явно алчността е по-ценна от човешките качества и морала“.

Коментари