Нова тъжна вест – отиде си Героя от Мюнхен

1277
Хари Грег

Легендарният вратар на Манчестър Юнайтед Хари Грег почина на 87-годишна възраст. Той беше един от оцелелите при въздушната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958-а, която отне живота на 23 души. Бившият страж беше с основна роля за спасяването на голяма част от пасажерите при тази трагедия, включително на сър Боби Чарлтън, Денис Вайълет и Джаки Бланчфлауър. Грег освен това помогна на Вера Лукич – съпруга на югославския дипломат, която по това време беше бременна, както и на двегодишната й дъщеря. Именно заради това става известен като Героя от Мюнхен, а сър Боби Чарлтън на няколко пъти е казвал, че дължи живота си на него.

Хари се беше присъединил само 2 месеца по-рано към Юнайтед – декември 1957-а, а платените 23,5 хил. паунда по това време бяха рекордна сума за вратар. Смъртта му беше обявена вчера от фондацията, която носи неговото име: „С голяма скръб съобщаваме за смъртта на легендата на Манчестър Юнайтед Хари Грег. Той почина спокойно в болницата в Колерайн, заобиколен от любящото си семейство“. Легенди като Рио Фърдинанд и Гари Невил отдадоха своята почит в социалните мрежи.

Бившият страж така и не получи медал, въпреки че прекара 9 години на „Олд Трафорд“. Той взе участие в загубения финал във ФА къп от Болтън през 1958-а, а освен това изгледа отстрани триумфа в същия турнир през 1963-а, защото имаше контузия на рамото. Юнайтед спечели и лигата през 1964/65, но Хари не изигра достатъчно мачове през кампанията, за да получи медал. През 1966/67 бе продаден от червените дяволи. Общо за тима записа 247 мача, а само 13 дни след трагедията бе на вратата при успеха с 3:0 над Шефилд Уензди. На международната сцена Грег записа 25 мача за Северна Ирландия и бе избран за най-добър вратар на Мондиал 1958-а, където страната му стигна до четвъртфиналите.

След края на футболната си кариера Грег влезе в мениджмънта, започвайки с Шросбъри, където прекара 4 години. Той освен това бе с основен принос за преобразяването на Суонзи, Крю и Карлайл. В едно интервю за Daily Mail преди 2 години Хари каза: „Ако затворя очите си, все още мога да си припомня всеки детайл от случилото се онзи ден в Германия. Спомням си къде седяха всички и какво казваха, преди да опитаме да излетим за трети път. През годините имах доста проблеми. Вината на оцелелия, както се казва. Дълги години се мъчех дори да се изправя пред семействата на някои от моите съотборници, които загинаха. Защо те? Защо не аз?“ Смъртта на Грег означава, че сър Боби Чарлтън е единственият играч, който все още е жив от оцелелите при катастрофата.

Животът на Грег е белязан и от няколко трагедии. Той губи първата си жена и дъщеря си от рак.

Коментари