Мачовете на ЦСКА, Левски, Ботев и Локо (Пд) задължително трябва да бъдат охранявани от полиция. Задължително!

2545

В неделя вечерта събитие от България обиколи част от големите новинарски агенции по света. Вниманието на българина от оградата на границата пък се премести към тази на „Лаута“. Истинско чудо е, че баталните сцени в пловдивския парк по време на мача Локомотив – ЦСКА се разминаха само с няколко счупени глави и разбити носове. Защото в тази ситуация спокойно можеше да се стигне и до необратимото…
Докога хулиганите ще вилнеят безнаказано? Докога хора с колани и палки ще си чупят главите пред погледите на възрастни хора и деца? Докога около тях ще подтичват някакви стюарди или частни охранители, които нито имат правото да задържат някого, нито смелостта да направят каквото и да било. Късмет е, че онзи ден в Пловдив хулиганите се замеряха с факли, а не с бомбички и камъни!?
В последните години инцидентите по българските стадиони зачестиха и е истинско чудо, че досега всичко се разминава само с по няколко шева в спешните отделения. Факт е, че голяма част от изцепките стават, когато на мачовете няма полиция. Тогава качулките от секторите зад вратите правят каквото си поискат. Поради простата причина, че са охранявани от стюарди, които са излъчени от самата агитка, или от частни охранители, които всъщност нямат никакви правомощия. Те са сведени до това, ако тръгне да става някоя беля, да се обадят на МВР, за да бъдат изпратени униформени, които да въдворяват ред. В това време трябва да се кръстим да не стане най-страшното.

Духът от бутилката бе изпуснат много отдавна. Още на финала за Купата на България през 2006 година. Тогава от ПФЛ обявиха, че разходите по охраната на събитието ще надвишат приходите, събрани от билети. Резултатът – фенове на ЦСКА преминаха през целия терен, заформиха яко меле с привържениците на Черно море, докато полицията пристигне на стадиона.
Оттогава и ултрасите на големите отбори се изхитриха да създават свои фирми, които да пазят поне техния сектор. Така под една или друга форма те рекетират клубовете си – или пари за охрана на нас, или същата сума ще потегли към БФС под формата на глоби за бомбички, факли, нахлувания и какво ли още не. Това е публична тайна. Клубовете не си го признават, но тях ги е страх от собствените ултраси. Присъствието на определени лица по стадионите пък води до отблъскване на масовия фен. Кой ще заведе детето си на мач, когато вижда какви батални сцени се случват у нас през последните години? Кой възрастен човек ще се върне на трибуните, след като в един момент може да се озове в центъра на невъобразимо меле – седиш си в сектор А и изведнъж от двете ти страни побеснели хулигани започват да се доказват един на друг!
Видно е, че най-много инциденти стават на мачовете на столичните грандове Левски и ЦСКА, както и на пловдивските Локомотив и Ботев. Затова и техните двубои винаги трябва да бъдат охранявани от полиция. Ама на клубовете им излизало по-евтино да ползват частна охранителна фирма, отколкото услугите на органите на реда… Такъв филм повече не трябва да има. Колко струва едно осакатяване? Има ли цена човешкият живот? Какъв приход пропуска даден клуб от присъствието на 30-40 лумпени и отсъствието на поне 300-400 обикновени запалянковци, отказали се да посетят стадиона поради такива изцепки. При това само защото никой не може да гарантира сигурността им.
Прав е министърът на спорта Красен Кралев, че трябва да има полиция на всеки рисков двубой у нас. В България не сме дораснали за частни гардове, стюарди… Хайде да не се мерим с белите държави, където културата и законите са съвсем различни. Такива може да има в Англия, Германия, но на Балканите е необходимо да се пипа с твърда ръка. При това не само на мачовете. Когато някой си позволи да нарушава реда, трябва да го отнесе сериозно. От десетилетие насам само си приказваме за мерки срещу футболното хулиганство. Но едни и същи „черни овци“ от няколко агитки правят каквото си поискат и се поставят над всичко. На това трябва да бъде сложен край. На тези, които правят зулуми, мястото им не е на стадиона! Не може заради хора, които са известни на властите, да страдат всички, които обичат играта, но ги е страх да отидат на мач, за да не им се случи нещо.

Източник: в-к „Тема спорт“

Коментари