Министър Кралев каза истината, от която в МОК бягат като дявол от тамян: Ето как Норвегия печели олимпийските си медали

1824

Спортният министър Красен Кралев скочи на норвежките национални отбори по ски бягане и биатлон за нарушаване на феърплея. Според него те симулират дихателни проблеми, за да използват забранени препарати с разрешение. Министърът се ядоса на съпоставка, че България не е спечелила нито един медал с 50 милиона лева инвестиция в олимпийска подготовка, а Норвегия е взела 39 медала при годишен бюджет от 30 милиона. „Дайте да не коментираме такива несериозни неща. Целият отбор на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Дойдоха със съответните препарати. Всички знаят за какво става въпрос. Аз го приемам го като нарушен феърплей“, заяви Кралев, който през октомври влезе в управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Според правилника на WADA даден спортист може да получи разрешение да използва препарат от забранения списък при определено заболяване. Очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е свързан с повишаване на кислородния обмен в организма“, каза Кралев. „От години всички коментират как в норвежките национални отбори в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. В Пьончан те носеха препарати против астма, колкото всички останали държави“, допълни спортният министър. „Но е законно. По правилата е. Нищо не можеш да кажеш, след като са получили такива сертификати. Това е публична тайна от много години. От много олимпиади е така“, каза още Кралев.

Норвегия завърши на първо място в крайното класиране на игрите в Пьончан с общо 39 медала – по 14 златни и сребърни и 11 бронзови.

Източник: БЛИЦ

Коментари